Werken in de zorg is niet meer wat het is geweest. Door personeelstekorten en administratieve rompslomp is de druk op zorgpersoneel zo hoog, dat het goed verzorgen van patiënten hieronder te lijden heeft. Dáár ben jij geen zorgprofessional voor geworden!

Het gevoel dat het anders moet maakt dat zorgmedewerkers overwegen om te starten als zzp’er in de zorg. Als zelfstandige werken biedt veel vrijheid en mogelijkheden voor persoonlijke groei. Natuurlijk brengt zzp’er worden in de zorg ook uitdagingen met zich mee. In dit artikel verkennen we de belangrijkste aspecten van het zzp’er zijn in de zorg. Zoals het genereren van voldoende inkomen, de effecten van kabinetsbesluiten en het goed organiseren van de zakelijke aspecten. 

Heb je zaken goed op orde voor je start

Om een succesvolle start te maken als  zzp’er in de zorg is het van vitaal belang om je zaken goed op orde te hebben. zzp NOB BOOST helpt je op weg met de Schijf van Vijf. Dit gaat over ‘Finance & Grip, Markt & Klanten’, ‘Innovatie & Ontwikkelen’ en ‘Persoonlijke effectiviteit’ en de vijfde schijf zul je denken, nou dat ben je zelf! Meer weten? Check dan gerust in bij een van de zzp experts.

Het is verstandig om te starten met het maken van een basis businessplan. Geen lang document, maar een ‘to-the-point’ kort verhaal waar je op terug kunt vallen. Leg vast wat je gaat doen, voor wie, en hoe je aan voldoende werk denkt te komen. Bereken hoeveel omzet je nodig hebt om voldoende inkomen uit je onderneming te halen. Denk erover na dat je belasting moet afdragen. Het is slim om je administratie en facturatie goed in te regelen of uit te besteden.

5 facturatiesystemen voor zzp’ers

 1. Moneybird: Moneybird is een gebruiksvriendelijk facturatieprogramma dat geschikt is voor zelfstandigen en kleine bedrijven. Het biedt functies zoals facturatie, offertes, automatische herinneringen en integratie met boekhoudsoftware.
 2. e-Boekhouden.nl: e-Boekhouden.nl is een uitgebreid boekhoudprogramma met facturatiemogelijkheden. Het biedt functies zoals het opstellen en verzenden van facturen, automatische btw-berekeningen en integratie met bankrekeningen.
 3. Digitalefactuur.nl is een gebruiksvriendelijk online facturatieprogramma waarmee je eenvoudig professionele facturen kunt maken en verzenden. Het biedt verschillende functies en voordelen. Probeer het eens.
 4. SnelStart: SnelStart is een veelzijdig boekhoudprogramma met facturatiemogelijkheden. Het heeft een intuïtieve interface en biedt functies zoals het maken en versturen van facturen, herinneringen, rapportage en integratie met andere software.
 5. Invoice2go: Invoice2go is een mobiele app waarmee zelfstandigen eenvoudig facturen kunnen maken en verzenden. Het biedt aanpasbare sjablonen, de mogelijkheid om betalingen bij te houden en rapportages te genereren.

Het is belangrijk om de functies, prijzen en gebruikersrecensies van deze programma’s te vergelijken om te bepalen welke het beste bij jou passen. TIP: neem eerst een gratis proefversie om te proberen voordat je een definitieve beslissing neemt.

Regel de juiste verzekeringen als zzp’er in de zorg

Als zzp’er in de zorg draag je een grote verantwoordelijkheid. Daarom is het belangrijk  om de volgende verzekeringen te overwegen: beroepsaansprakelijkheidsverzekering (dekt fouten die jij als professional maakt), bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (dekt schade aan eigendommen van anderen of lichamelijk letsel aan derden) en een ziektekosten verzekering. 

Het is verstandig om contact op te nemen met de brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg, zoals ‘Pidz’ en ‘zzp’er in de zorg’, om specifieke aanbevelingen te krijgen op basis van jouw situatie en de eisen van de sector. Zij kunnen je helpen bij het bepalen van de meest geschikte verzekeringen voor jouw individuele behoeften.

Lees ook het blog over Gabby Knops, een zelfstandige die al vele jaren in de zorg werkt.

Hoe zit het met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zzp’ers in de zorg?

De discussie over een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zelfstandigen wordt op dit moment in het kabinet gevoerd. Hoewel deze wet er nog niet is, is het belangrijk om na te denken over je eigen financiële toekomst en jezelf te beschermen tegen onvoorziene omstandigheden. Een AOV kan je helpen om een vangnet te hebben in geval van arbeidsongeschiktheid en voorkomt dat je in financiële problemen raakt. 

Om een goede AOV te vinden, raad ik je aan om de volgende stappen te volgen:

 • Vergelijk meerdere verzekeraars: kijk naar hun reputatie, ervaring in het verzekeren van zelfstandigen en dekkingsmogelijkheden.
 • Begrijp de voorwaarden en dekking: Lees grondig de voorwaarden en dekking van de AOV. Let op uitsluitingen, eigen risico, wachttijd, uitkeringsduur en het percentage van het verzekerd inkomen dat wordt uitgekeerd bij arbeidsongeschiktheid.
 • Financiële draagkracht: Overweeg hoeveel premie je kunt veroorloven in verhouding tot het verzekerde bedrag. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen een betaalbare premie en een adequate dekking.
 • Deskundig advies: Raadpleeg een onafhankelijk verzekeringsadviseur die gespecialiseerd is in AOV’s. Zij kunnen jouw persoonlijke situatie beoordelen en je helpen bij het vinden van de beste opties op basis van jouw behoeften.
 • Een goede eerste stap is om te beginnen bij het opstarten van een Broodfonds. Met een Broodfondsregeling ben je bij  uitval door ziekte de eerste twee jaar verzekerd van een inkomen. Lees hier meer over hoe het Broodfonds werkt en waar je je kunt aansluiten.

Enkele bekende verzekeraars in Nederland die AOV’s aanbieden voor zzp’ers zijn onder andere ASR, Movir, Aegon, Reaal, en Allianz. Vraag een offerte op voor jouw situatie en ga niet over een nacht ijs. 

Kabinetsbeleid en de afbouw van de zelfstandigenaftrek

Het kabinetsbeleid heeft invloed op alle zzp’ers van Nederland. Zelfstandigenaftrek wordt steeds sneller afgebouwd. In het coalitieakkoord staat dat de zelfstandigenaftrek tussen 2023 en 2030 wordt terug gebracht naar € 1.200. Bij het versneld afbouwen wordt de zelfstandigenaftrek al in 2026 teruggebracht tot € 1.200 en in 2027 verder verlaagd naar € 900. Lees er meer over op de site van de overheid

Voorkomen van overbelasting van zzp’ers in de zorg

Als zzp’er in de zorg is het essentieel om niet overbelast te raken. Werk-privébalans is van groot belang om je energieniveau op peil te houden en burn-out te voorkomen. Zorg voor voldoende rust, neem regelmatig pauzes en zoek manieren om te ontspannen en te herstellen. Stel realistische grenzen en zeg nee tegen opdrachten die je te veel belasten.

Investeren in je meerwaarde als zzp’er in de zorg

Onderscheid je van anderen door te specialiseren, certificeringen te behalen en voortdurend je kennis en vaardigheden bij te werken. Door jezelf als expert te positioneren, vergroot je je kansen op interessante opdrachten en een betere financiële beloning. Dus blijf op de hoogte door je bij te scholen, deel te nemen aan netwerkevents, conferenties en seminars. 

Quota voor zzp’ers in Nederland

De discussie over zzp’ers en hun positie op de arbeidsmarkt is volop gaande in Nederland. Op dit moment zijn er nog geen quota vastgesteld. Wel is het inbeddingscriterium in aantocht waarbij mensen die werk doen als zzp’er dat ook door mensen in loondienst wordt gedaan, verplicht worden een loondienstverband te aanvaarden. Vandaar ook de noodzaak om te investeren in specialistische kennis en skills zodat je werk doet dat niet ieder ander in loondienst uitvoert. 

Ook heeft de overheid wet- en regelgeving opgesteld met betrekking tot de positie van zzp’ers, zoals:

 •  de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA)
 •  de Wet minimumbeloning zelfstandigen
 •  de zelfstandigenverklaring (WMZ).

Er is aandacht voor thema’s zoals sociale zekerheid, tarieven, schijnzelfstandigheid en arbeidsrechten. De overheid probeert een balans te vinden tussen de flexibiliteit van zzp’ers en het waarborgen van eerlijke arbeidsomstandigheden. Blijf goed op de hoogte van de ontwikkelingen en mogelijke gevolgen voor je onderneming.

Sjanne Marie van den Groenendaal

Quote Sjanne Marie: “Zorg ervoor dat je vanaf het begin je (administratieve) zaken op orde hebt. Op een stevig fundament kun je bouwen en het ondernemerschap inrichten op een manier die écht bij jou past. Focus op hetgeen jou energie geeft en jouw zorghart sneller laat kloppen. Zo pluk je de vruchten van de vrijheid en leermogelijkheden die het ondernemerschap je biedt.”  

Volgens Sjanne Marie van den Groenendaal – onderzoeker gelieerd aan Tilburg University – gaat het bij zzp’en om drie dingen; gelukkig, gezond en productief zijn. De zzp’ers die dat in balans hebben, houden het vol en zijn stabiele zelfstandigen. Dat geldt dus ook voor professionals in de zorg. Wil je daar meer over weten? Maak een connectie op Linkedin met Sjanne Marie van van den Groenendaal.

Hoe word je een gezonde zzp’er in de zorg?

Er zijn volop kansen voor zzp’ers in de zorg. En zijn takken in de zorg waar veel met zelfstandigen wordt gewerkt zoals palliatieve zorg, geestelijke gezondheidszorg, Thuiszorg en in de zorg innovatie. Daarnaast zijn er voldoende mogelijkheden bij andere zorginstellingen om piekmomenten op te vangen of mensen tijdelijk te vervangen. Werk aan jezelf en aan je bedrijf met de Schijf van Vijf van zzp NOB BOOST. Ook het bijwonen van het grote BOOST event zal je inspiratie geven voor het opbouwen van een gezonde onderneming.

Handige tips voor startende zzp’ers in de zorg

En hou onze agenda in de gaten voor events speciaal voor zzp’ers uit Noordoost Brabant. Op 10 oktober in Schijndel houden we weer een groot event, gratis voor zzp’ers!

Conclusie: Je zit lekker in je vel wanneer  je zinvol werkt doet waar je hart in ligt. Zorg daarom dat je goed weet wat je wilt èn wat je niet wilt. En bewaak je grenzen! Wanneer aan alle basisvoorwaarden is voldaan, is dit de sleutel voor een fijn werkend leven als zzp’er in de zorg.

Over zzp NOB BOOST

ZzpnobBOOST is een project voor zzp’ers uit de regio Noordoost Brabant. Het wordt ondersteund door Werkgeversservicepunt Noordoost Brabant, Noordoost Brabant Werkt, de provincie Noord-Brabant, en onze andere partners. We slaan een brug naar de overheid, organiseren events en helpen zzp’ers met een hulpvraag op weg. Dus hou onze agenda in de gaten! Voor meer informatie over het project neem je via onze website contact op met projectleider Frank Pijnenburg.