Yolanda Buchel praat over zzp'er en emoties

Nu zzp’er zijn, vraagt enorm veel van je emoties en veerkracht. Een tijd als deze heeft niemand van ons nog meegemaakt. Het vraagt om: herzien van je aanbod omdat de markt er anders uit ziet door Corona, (potentiële) kopers verleiden terwijl zij met hun aandacht maandenlang ergens anders hebben gezeten, blijven innoveren of bijblijven in je vak, financiën op peil zien te houden en samenwerking c.q. versterking zoeken en houden. Maar vooral ook de emoties en onzekerheid over je toekomst bij jezelf als zelfstandig professional zien te managen omdat jij en vele ondernemers met jou het gewoon niet weten. Niets gaat vanzelf, ook al doen sommigen je dat geloven (“heb vertrouwen en de kansen komen naar je toe”). Nee, als zzp’er is het zeker nu hard buffelen en daar moet je fit voor zijn. Niet alleen fysiek maar ook mentaal. Hoe mentaal fitter je bent, hoe beter je de emoties van teleurstellingen en tegenslagen weet op te vangen. Of net die extra stap weet te versnellen om die mooie kans te pakken. Het goede nieuws: mentale fitheid ofwel veerkracht, dat kun je trainen!

Het college ‘Grip op je veerkracht’ leert wat jij zelf kunt doen

De onzekere toekomst ga je te lijf door in ieder geval in beweging te blijven. Door je denken te blijven uitdagen en regelmatig een vorm van zelfreflectie te doen. Regelmatig even de stap terugzetten om jezelf en je omgeving te bekijken en te beschrijven. Wat gaat goed, wat gaat minder goed, waar heb ik bij te sturen? En experimenten te blijven doen: koud bellen, Linkedin benutten, je netwerk durven te vragen, bij de gemeente te rade gaan etc. Misschien wel met een steen in je maag. Het vraagt allemaal om probleemoplossend vermogen, een stevig zelfbeeld, emotiemanagement, empathie, creativiteit. Dit zijn een paar van de pijlers die onder veerkracht liggen.

Hoe ga je als zzp’er om met alle emoties?

Weten hoe jij als zzp’er scoort op deze emotionele pijlers en ze vervolgens gaan trainen helpt je aan een kloppend zelfbeeld. Zo weet je veel beter te analyseren wat bij jou ligt en wat bij de omstandigheden of je omgeving. Om van daaruit slimme acties te ondernemen, hulptroepen in te schakelen of nieuwe scenario’s te gaan bouwen. Het maakt dat je niet je kop in het zand steekt maar steeds opnieuw initiatief durft te nemen om iets te gaan doen waar je nog minder zeker over bent qua uitkomst. Het college geeft je handvatten en oefeningen om een paar van deze pijlers vast te pakken. Zzp’er en emoties varen er wel bij!

Hoe manage jij je emotionele huishouding?

He bewust ben je van het managen van je emotionele huishouding, het voeden van je empathie en optimisme en het verscherpen van je probleemoplossend vermogen en creativiteit? Dagelijks je rondje in de zg. ‘Mental Gym’ doen werkt, weet ik als voormalig ZZP-er (2008-2015) en founder van een start-up (2015-nu). Onzekerheid en onduidelijkheid zijn vast onderdeel van mijn dagelijkse leven, zowel zakelijk als prive: ik gebruik onze veerkracht oefeningen regelmatig, dat geeft meer rust en vertrouwen

Yolanda Buchel, voormalig ZZPer, Founder van www.WOOSH5.com, psychologe en schrijfster
www.woosh5.com

zzp NOB boost colleges

Dit blog is onderdeel van zzp NOB boost colleges.

zzp NOB boost organiseert BOOST COLLEGES. Het doel is om jou zo via de digitale snelweg aan de hand van verschillende thema’s weer op weg helpen nu Nederland na deze bijzondere tijd weer opstart! Volg onze sociale media kanalen en lees hoe je deze colleges kunt bijwonen of bekijk HIER de video’s als je terug wilt kijken.