Succes verzekerd met gratis ontwikkeladvies voor zzp’ers van een loopbaancoach

Vind je weg als zzp’er met gratis ontwikkeladvies

De coronacrisis gooide roet in het eten voor zelfstandig zangcoach Hanneke (52). De maatregelen legden al haar werkzaamheden stil. Er brak een rustige periode aan die ze met beide handen aangreep om na te denken over haar toekomst. Maar daar kon ze wel wat hulp bij gebruiken. Met de subsidieregeling ‘NL leert door’ kreeg Hanneke gratis ontwikkeladvies voor zzp’ers van een loopbaancoach Angela van Berkel die haar weer richting gaf. Resultaat? Haar passies, kwaliteiten en successen verbinden aan keuzes, was de sleutel voor haar nieuwe koers als zangcoach.

Wat was voor jou aanleiding om je aan te melden voor ‘NL leert door’?

“Tijdens de eerste lockdown van de coronacrisis stopten mijn werkzaamheden als koordirigent en zangcoach waarbij ik jonge zangers begeleid met hun stemontwikkeling. Zanggroepen mochten niet meer samenkomen en kerken en theaters sloten de deuren door het verhoogde besmettingsgevaar. Mijn inkomsten verdwenen als sneeuw voor de zon. En ik stond toen al een tijdje voor een aantal andere uitdagingen. Jongeren waren steeds lastiger enthousiast te maken voor zang en meer vastere inkomsten waren ook welkom. Maar hoe? Misschien zou een opleiding nieuwe deuren voor me openen. Mijn behoefte om hier eens met iemand over te sparren werd steeds groter want mijn gedachtegang maakte steeds hetzelfde cirkeltje. Via een nieuwsbrief van de Kunstenbond viel mijn oog op een bericht over subsidie voor een gratis ontwikkeladvies. Perfect!”

Hoe kwam je in contact met je loopbaancoach?

Welke baan past bij mij als zzp'er?
Succes verzekerd met gratis ontwikkeladvies voor zzp’ers

“Op de site van Noloc ging ik op zoek naar een loopbaanadviseur in de buurt en kwam uit op de website van ‘Angela van Berkel Coaching en Advies’. Deze toonde een collage van heel herkenbare vragen die direct mijn aandacht trokken. Het gaf me meteen een persoonlijk gevoel in combinatie met betrokkenheid, zakelijkheid en doelgerichtheid. Dit kwam overeen met de praktijk: Angela is een erg goede luisteraar. Ze heeft een scherpe geest en een ‘open mind’. Ze stelt je op je gemak en is tegelijkertijd niet bang om kritische vragen te stellen.”

Waar hebben jullie tijdens de gesprekken aandacht aan besteed?

“We doorliepen de vaste onderdelen van het ontwikkeltraject: de arbeidsmarktscan en het ontwikkelplan. Ook kwamen drijfveren, interesses, kwaliteiten en competenties uitvoerig aan bod. Door over jezelf te praten, krijg je beter zelfinzicht en kun je je werk en leven in beweging zetten. Ik leerde te zien wat mij drijft om bepaalde dingen juist wél of niet te doen. Al pratende over kwaliteiten en successen ontdekte ik mijn sterke kanten en kon deze beter belichten. Dit bood mij aanknopingspunten voor verdere ontwikkeling.“

Wat heeft dit ontwikkeladvies voor zzp’ers jou gebracht?

“Tijdens dit ontwikkeladvies voor zzp’ers heb ik inzicht gekregen in hetgeen mij in mijn werk energie geeft en waardoor ik in beweging kom. Ook ben ik me bewust van welk gedrag van anderen ik irritant vind en is het nu duidelijk waarop ik ‘leegloop’. Deze inzichten maken het gemakkelijker om van mezelf te begrijpen waarom ik bepaalde keuzes maak.

Een groot deel van de gesprekken ging over mijn interesses en passies: wat draag ik nou eigenlijk bij aan deze wereld? Toen we dit helder hadden, onderzochten we hoe deze overtuigingen te verbinden zijn aan een manier om uiteindelijke inkomsten te genereren. Zo kwamen we tot de opleiding en banen die bij mij passen.

Aan de hand van 3 succesverhalen in mijn werk en leven, hebben we mijn kwaliteiten herleid. Dit was een aangename bevestiging, omdat ik meestal geneigd ben om alles wat ik doe maar heel gewoon te vinden.”

Heb je nog tips voor andere zzp’ers?

“Twijfel niet of je een persoonlijk ontwikkeladvies voor zzp’ers iets voor jou is. Doe het nou gewoon! Het is laagdrempelig en je wordt er altijd wijzer van. Al is het maar omdat het uit jezelf moet komen. Veel over jezelf weet je meestal wel, maar is goed om bewust te noemen. Het is fijn om een onafhankelijk luisterend oor te hebben en begeleiding te krijgen op je weg door je arbeidzame leven. Als zzp’er zit je vaak op een eilandje en heb je soms een zetje nodig om daarvan af te komen. Uiteindelijk kan het je ook bevestigen in de keuzes die je tot nu toe hebt gemaakt. Kortom een win-win situatie!”

Geef jouw kansen een boost en met gratis ontwikkeladvies voor zzp’ers


De tijdelijke overheidssubsidie ‘NL leert door’ voor gratis ontwikkeladvies is vanaf 1 december 2020 weer beschikbaar! Als zzp’er, flexwerker, werknemer of werkzoekende krijg je hiermee de kans om gratis ontwikkeladvies te krijgen of je om- of bij te scholen. Ideaal als je opnieuw richting wil geven aan je kansen als zzp’er. Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Lees er alles over op noloc.nl en vind een loopbaanprofessional bij jou in de buurt. Er is landelijk ruimte voor 50.000 adviestrajecten dus ben er snel bij!

Angela, ‘Angela van Berkel Coaching en Advies’ over Hanneke:

“Hanneke is een gedreven zangcoach vol passie over haar vak. Toch piekerde ze ook veel en haar zelfvertrouwen kon een boost gebruiken. Na 4 intensieve gesprekken en opdrachten heeft ze een gevulde actielijst gemaakt om haar doel te bereiken.  Ze weet nu welke functierichtingen bij haar passen en ook kansen bieden op de arbeidsmarkt. Nu ze haar focus helder heeft ben ik ervan overtuigd dat ze de juiste opleiding gaat volgen om zichzelf verder te specialiseren.”

Tekst verzorgd door Kim van Grinsven – Contentstudio HLDR