Hoeveel kun jij besteden als zzp'ers

Als adviseur van startende zzp’ers kom ik het helaas vaak tegen, (startende) ondernemers die na 2 jaar ondernemen de eerste blauwe enveloppen met aanslagen voor inkomstenbelasting ontvingen maar er niet genoeg voor hadden gereserveerd. Vaak komt het doordat ze een flinke investering hadden gedaan met hun spaargeld, maar geregeld komt het ook door simpelweg te hoge privé uitgaven. Weet jij wat je kunt besteden als zzp’er?

Verleidelijk om teveel uit te geven

Stel dat je € 40,- exclusief btw per uur verdient als zzp’er en je maakt 160 declarabele uren per maand, dan komt er mooi maar eventjes € 6.400,- per maand binnen op jouw zakelijke rekening, inclusief btw is dat zelfs € 7.744,-. Wat is er verleidelijker dan dit bedrag een mooie bestemming te geven. Maar hoeveel daarvan ga je reserveren, hoeveel betaal je aan inkomstenbelasting en hoeveel mag je daadwerkelijk uitgeven aan “leuke dingen”?

Het antwoord op deze vraag heb ik verpakt in een module welke ik beschikbaar heb gesteld op www.ikwordzzper.nl. Met deze module reken je simpel uit wat je netto mag besteden van de brutowinst in jouw bedrijf.

Rekenvoorbeeld

Omzet per jaar € 50.000,-
Kosten -/- € 5.000,-
Afschrijvingen -/- € 1.500,-
Winst uit onderneming € 43.500,-
Zelfstandigenaftrek -/- € 7.280,-
MKB Winstvrijstelling -/- € 5.071,-
AOV premie -/- € 2.500,-
Belastbare winst € 28.649,-
Te betalen inkomstenbelasting € 10.691,-
Te betalen bijdrage ZVW € 1.633,-
Netto te besteden per maand € 2.803,-

In bovenstaand rekenvoorbeeld moet je dus minimaal € 10.691,- opzij zetten per jaar van de € 43.500,- brutowinst om in ieder geval genoeg te hebben om de inkomstenbelasting te betalen. Daarnaast betaal je € 1.633,- inkomensafhankelijke premie voor volksverzekeringen. Totaal dus een bedrag van € 12.324,-.

Je kunt dus € 33.632,- netto besteden per jaar, daarbij moet je rekening houden met:

  • Tegenvallende omzet
  • Pensioenopbouw
  • Arbeidsongeschiktheidsverzekering
  • Herinvesteringen
  • Ziekteperiodes

Conclusie

Reserveer ongeveer 25% van je winst voor belastingen. Zo weet je zeker dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.
Wil je zelf een berekening maken? Klik dan HIER en reken zelf uit wat jij kunt besteden als zzp-er.

Door: Martijn Pennekamp – www.ikwordzzper.nl

Martijn geeft ook een workshop tijdens de zzp BOOST op 12 september in Veghel. Heb jij je al aangemeld? Nee? Gauw doen dan! Aanmelden doe je HIER.