Zorg dat het jou als zzp'ers straks weer voor de wind gaat

In mijn jeugd heb ik leren zeilen. En ik leerde hoe de wind bepaalt en hoe ik mijn koers daar op af kan stemmen. Je moet soms de zeilen even iets laten vieren om weer voor de wind te kunnen gaan En als het stormt valt er wel eens iemand overboord. Wat doe je dan? Dan roep je heel hard ‘zwem’ tegen de drenkeling. Want in de paniek vergeten mensen dat ze kunnen zwemmen. En vervolgens gooi je hem een reddingsboei toe en gaat iemand continu naar de drenkeling wijzen, je wil ‘m niet uit het oog verliezen. Daarna wordt alles op alles gezet om met een stormrondje de drenkeling weer binnen boord te kunnen krijgen. Een spannend moment.

Het stormt!

En nu, nu stormt het, en niet zomaar, en het gaat niemand echt voor de wind. Er vallen veel mensen in het water. En die vergeten dat ze kunnen zwemmen. Maar gelukkig wordt er geroepen ze wel degelijk kunnen zwemmen en zijn er omstanders die wijzen en hen een reddingsboei toe gooien. Alleen het is niet zomaar een storm, hij is heftig en er gloort niets  aan de horizon. Ook al kun je zwemmen, dit is voor niemand lang vol te houden. Het put je uit, en het wijzen kan verslappen. De storm vraagt alle aandacht, het roer recht houden is een opgave. En hoeveel stormrondjes kun je uitvoeren? En de reddingsboeien raken op. Niks spannends aan….

Er komt altijd stilte na de storm

Als je zelfstandig professional bent dan heb je het wellicht zwaar voor je kiezen gekregen. Een lege agenda die niet op stel en sprong weer gevuld is. Geen inkomsten of nauwelijks inkomsten, soms een reddingsboei in de vorm van een tegemoetkoming van de overheid. Het spaargeld dat er is heb je noodgedwongen aangesproken. Om in de beeldspraak te blijven; veel zelfstandig professionals zijn begonnen op rimpelloos water, geen of nauwelijks rukwinden te bekennen. Het ging hen veelal voor de wind. Er was vraag naar hun dienst of product, ze hadden touwtjes stevig in handen. En nu zijn ze schipbreukeling.

Ben jij als zzp’er goed voorbereid op zwaar weer?

Deze crisis heeft bruut duidelijk gemaakt hoe belangrijk het is dat jij je als zelfstandig professional voorbereid op zwaar weer. En dat begint bij goed stuurmanschap en een goede basisuitrusting. Zelfstandig professional zijn, is meer dan alleen beroepsbeoefenaar. Het vraagt ook de juiste ondernemersvaardigheden en skills. Kennis van zaken en goed kunnen laveren is onontbeerlijk. Want je moet op zijn minst kunnen zwemmen als je overboord raakt. De verwachting is dat een groot percentage van de zelfstandig professionals die nu averij hebben opgelopen, niet meer terugkeert in hun oude onderneming. Niet meer levensvatbaar, de vraag is veranderd, wat je beste jaar kon worden werd in minder dan een week jouw slechtste jaar, emotioneel uitgeblust.

zzp'er; verander van koers in zwaar weer.
zzp’er, verander van koers!

Verander van koers

Ik hoop van harte dat het veel zelfstandig professionals lukt om de opgelopen averij te herstellen Maar een eerlijke vlootschouw laat zien dat dit niet voor iedereen is weggelegd. En bovendien is de vraag die de (arbeids)markt na de crisis stelt absoluut een andere. De politieke discussie over de inzet en vorm van arbeid zal naar mijn idee losbarsten.

Bereid je nu al voor op de tijd die komen gaat! Blijf niet hangen in iets wat niet werkt of waar de concurrentie moordend is, en in de nabije toekomst geen vraag naar is. Ga in godsnaam niet gratis werken. Gratis is bijna altijd voor niks. Opdrachtgevers vragen niet om gratis, ze willen een oplossing. Het helpt jou niet, je stelt je zelf op achterstand; want doe mij nog maar een beetje gratis, want dat deed je eerst toch ook?! Je zorgt voor valse concurrentie! Er is maar één reden om jouw gratis dienstverlening aan te bieden. Namelijk als deze bijdraagt aan het onder controle krijgen van de Corona-crisis en dat is onbetaalbaar! En anders; herijk je doelen, en vooral blijf in beweging (en dan bedoel ik niet een schommelstoel). Ga nu (tijdelijk) in loondienst – er is genoeg werk in de land- en tuinbouw. Wacht niet af want anderen zijn je voor. Pak je oude vak weer op. Durf te besluiten dat je het roer om gooit. En vraag hier hulp bij. Het helpt je om de storm te overleven en in rustiger vaarwater te komen.

Rustiger vaarwater kiezen is geen vorm van opgeven of verliezen. Rustiger vaarwater kiezen is jezelf de kans geven op een stabiele koers, zonder continu over stag te hoeven gaan. Het geeft een stip op de horizon!

Marieke Tetteroo
Projectleider zzp NOB BOOST