De Coronacrisis is een cursus om te leren wat er in het leven echt toe doet

We bevinden ons in een periode waarin de Corona-pandemie voor veel zzp’ers zorgt voor twijfels, angsten en spanningen.

Hoe blijf je vitaal en daardoor veerkrachtig (mentaal weerbaar) is een veelgestelde vraag vooral ook onder zzp’ers.

Coronacrisis zorgt voor een enorme omslag

Er heeft in korte tijd een enorme omslag plaatsgevonden door ongewone maatregelen. “Mijn opdrachten en voorstellen liggen volledig stil aankomende maanden”. “Van de ene op de andere dag verloopt het zakelijk proces voornamelijk virtueel”. Daarnaast is de thuissituatie ineens totaal anders.

Snel doorpakken met een focus op het haalbare

In deze tijden van verandering gaat het erom jezelf snel te herpakken en vooral te gaan focussen op zaken en processen die wél haalbaar zijn. Ga niet “blind” je klanten en netwerken overladen met ondoordachte en snel bedachte online producten en diensten maar sluit ook aan bij de behoefte die er nu ligt. Richt je hierbij op welk resultaat je brengt als ondernemer in plaats van de instrumenten en inhoud van jouw producten en diensten. Dat was natuurlijk altijd al de beste methode om “echt” toegevoegde waarde te bieden, maar in tijden van crisis ook bij jouw huidige en toekomstige klanten is dat belangrijker dan ooit tevoren.

Pandemie is een bron van onrust

Deze pandemie is een bron van onrust voor ieders leven. “Mensen zijn angstig, neerslachtig en slapen slecht”, volgens de coaches van VitaMasters.

“Hoe blijf ik veerkrachtig vitaal?”, is een veelgehoorde vraag die we vandaag de dag ontvangen van zzp’ers. Het is misschien mooi om eens te veronderstellen dat je juist in deze periode vitaal veerkrachtig kan worden, ook als je het nog niet was is dit bij uitstek de periode om je mentaal en fysiek te versterken. Besef je dat deze periode voorbij gaat en je nu de kans krijgt er vitaler uit te komen.

Tips voor zzp’ers in crisistijd

Momenteel zie je een stortvloed aan eerste hulp posten online ontstaan. Graag verzamel ik de beste tips voor jullie:

  1. Focus op hetgeen waar je invloed op hebt. Vertrouw hierbij op je creativiteit als ondernemer en focus je bijvoorbeeld op je eigen gezondheid
  1. Doseer de inname van informatie over Corona. Bijvoorbeeld door 1 moment per te kiezen waarop je nieuwsberichten leest (officiële instanties)
  1. Bouw “structuur” in en wees daar streng op. Sta dagelijks op hetzelfde tijdstip op en ga op een vaste tijd naar bed. Nuttig 3 maaltijden per dag, ook op vaste tijdstippen.
  1. Gebruik je zakelijk opgebouwde netwerk. Zoek ze op, laat je zien en stel vragen (online en telefonisch) Met z’n allen zijn we veerkrachtig. 
  1. Train jezelf om positief te zijn. Ben dagelijks op meerdere momenten dankbaar voor kleine en grote zaken (Het helpt om in de ochtend en/of avond 3 specifieke zaken op te schrijven waar je dankbaar voor bent). Zie deze periode positief gezien als een cursus om te leren wat er echt toe doet in het leven. Dit zal je veerkrachtiger maken dan je ooit bent geweest.

Mensen zijn solidair tijdens een crisis

Uit onderzoek van WHO (World Health Organisation) blijkt dat er bij rampen weliswaar geïsoleerde gevallen bestaan, maar dat de meerderheid van de mensen solidair gedrag vertonen. Mensen vinden nieuwe bronnen van kracht. Met deze wetenschap kunnen zzp’ers hun voordeel doen. Kijk wat je zelf kunt doen om anderen te helpen.

Verbondenheid, goed doen geeft je energie en veerkracht, zowel mentaal alsook fysiek.

“De betekenis van jouw leven ligt in het verschil dat jij maakt in het leven van anderen”

Voor nu, pas goed op jezelf en help elkaar, want samen komen we hier veel beter uit!

Theo van den Dungen, Eigenaar VitaMasters

Theo van den Dungen is eigenaar / initiatiefnemer van VitaMasters. VitaMasters is een samengesteld netwerk van vitaliteitsprofessionals die multidisciplinair Brabantse ondernemers helpt om nog succesvoller te worden door vitaliteit te verbeteren. Van zichzelf en van hun medewerkers!