regionale hulp in de praktijk

Ziek worden, afspraken afzeggen, je bedrijf sluiten. Het zijn een paar recente gebeurtenissen uit het leven van de 31-jarige Elfie – eigenaresse van Elfie’s Hair & Beauty – uit Oss. Het waren roerige tijden voor haar en de emoties liepen soms hoog op. Ondanks die rollercoaster aan emoties, houdt Elfie goede moed. Gelukkig kreeg ze hulp in de praktijk en haar positiviteit werkt aanstekelijk. Lees hier haar succesverhaal!  

Van succes naar paniek

Begin 2020 liep alles nog op rolletjes voor thuiskapster Elfie. De zaken gingen goed. In januari dit jaar breidde zij haar dienstverlening nog uit met ontspanningsmassages. Tot februari 2020. Nog vóór de bekendmaking van de eerste aanvullende maatregelen, kreeg Elfie zelf corona. Met pijn in haar hart, heeft zij toen haar afspraken afgezegd. Eén week daarna – op maandag 23 maart – werd tijdens de persconferentie verteld dat alle contact beroepen verboden werden. Haar eerste reactie? Pure paniek.

Onzekere tijden

Elfie vertelt over de eerste periode na de aanvullende maatregelen: “In eerste instantie was ik in paniek. Op dat moment weet je namelijk nog helemaal niks. Ik dacht toen echt ‘ojee, ik raak alles kwijt’. Omdat je niet weet wat de toekomst brengt, was ik zo onzeker. Het riep vragen bij me op als: ‘hoe moet dat nu verder?’, ‘gaan mijn klanten misschien ergens anders heen?’ en ‘wanneer mag ik weer beginnen?’. Ik was bang voor de hele situatie en zat in zak en as. Toen werd gelukkig de Tozo-regeling in het leven geroepen. Wat een fijne tegemoetkoming was dat!”

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is één van de maatregelen van het kabinet om ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis. De regeling geldt voor zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers. Het voorziet de ondernemer in een aanvullende uitkering voor onder andere levensonderhoud.

Tozo-regeling is redding

Dat de Tozo-regeling een welkome bijdrage is voor de gemiddelde zpp’er, blijkt wel uit de reactie die Elfie geeft op deze financiële regeling: “Ik ben ontzettend gelukkig met de komst van deze regeling. Het geeft wat meer lucht op financieel gebied. De vaste lasten gaan gewoon door, dus deze financiële tegemoetkoming komt goed van pas. Het aanmeldproces op de website van de gemeente verliep allemaal heel vlot. Een week later ontving ik een brief dat ik in aanmerking kwam voor de regeling. Het is mijn redding geweest!”

Fijne en trouwe klanten

Naast financiële steun ontving Elfie ook steun uit een andere hoek, namelijk van haar trouwe klanten: “Mijn klanten hebben zo fijn gereageerd op mijn berichtgevingen. Soms stond er zelfs een bloemetje van een klant voor de deur om mij een hart onder de riem te steken. Deze hartverwarmende reacties hebben mij ontzettend goed gedaan.” Wanneer Elfie wordt gevraagd waar ze het meest dankbaar voor is deze periode, antwoordt ze stellig: “Ik ben het meest dankbaar voor mijn gezondheid. Bij mijzelf, maar zeker ook bij anderen. Daarnaast ben ik de overheid en gemeente dankbaar voor de financiële steun die ik heb ontvangen.”

Blik op de toekomst

Elfie laat zich zeker niet op de kop zitten. Sterker nog, ze barst van de energie en is trots op het feit dat haar bedrijf nog steeds overeind staat. Ze deelt graag haar ambities voor de toekomst. Elfie vertelt: “Na een periode van rust, heb ik het gevoel gekregen van yes, ik ben echt gelukkig en blij met wat ik doe. Ik ben heel erg trots dat ik zulke fijne klanten heb, die allemaal trouw zijn gebleven. En dat er zelfs nieuwe klanten zijn bijgekomen. Ik heb plannen om een salon aan huis te beginnen. Het lijkt me fantastisch om dit te combineren met ambulante werkzaamheden. Ik kijk er ernaar uit om deze dromen te verwezenlijken!”

Bent u als zelfstandig ondernemer benieuwd of u aanspraak kunt maken op de Tozo-regeling? Check het via krijgiktozo.nl. U kunt Tozo 3 aanvragen bij uw woongemeente. Wist u dat er ook andere regionale hulp voor u als ondernemer bestaat? Kijk eens bij ‘werk voor zzp’ers’ op de website van ZZP boost. Of download de ‘zzp BOOST NOB app’ en doorloop de zzp modules die u als professional een boost geven.