loopbaancoach zzp nob boost blog header
Beter kansen op de arbeidsmarkt

De subsidieregeling ‘NL leert door’ kwam op het perfecte moment voor zelfstandig professional Michael (55). Door het uitblijven van opdrachten, wist hij dat hij het anders moest gaan aanpakken. Maar hoe? De inzet van een gratis loopbaancoach voor ontwikkeladvies zorgde ervoor dat hij zelf weer aan het stuur zat. Resultaat? Zijn persoonlijke presentatie en zelfvertrouwen kregen een boost met betere kansen op de arbeidsmarkt tot gevolg.  

Wat was jouw trigger om te starten met ‘NL leert door’?

“Op het platform zzp BOOST las ik over het gratis ontwikkeladvies-traject ‘NL leert door’. De timing was voor mij perfect. Ik had op dat moment vraagtekens rondom mijn presentatie door het uitblijven van interessante opdrachten. En dat terwijl ik wel overtuigd was van aanbevelingen en referenties vanuit succesvolle opdrachten in het verleden. Een recruiter versterkte mijn onzekerheid doordat hij de consistente lijn in mijn cv niet zag. Mijn kansen voor een functie als CEO leken ineens aanzienlijk kleiner. De moed zonk een beetje in mijn schoenen. Op de website van zzp BOOST las ik over ‘NL leert door’ zoiets als ‘als je het even niet meer weet…’. Dát was mijn trigger om contact te zoeken en me aan te melden.”

Hoe kwam je in contact met je gratis loopbaancoach?

“Via zzp BOOST kwam ik op de website van Noloc en zocht ik naar een erkend loopbaancoach in de buurt van mijn woonplaats. Met een telefoontje was een eerste afspraak met Mirjam van ‘Coachen met Lef’ uit Schijndel snel geregeld. Een goede persoonlijke klik vind ik belangrijk en die was er direct na ons eerste kennismakingsgesprek. Mirjam was enthousiast en ervan overtuigd dat ze mij kon helpen. Dát was precies wat ik op dat moment nodig had. Kort daarna gingen we dan ook samen aan de slag.”

Hoe gingen jullie aan de slag?

“Een speciale arbeidsmarktscantool bracht mijn marktkansen als algemeen directeur in kaart. En dan vooral in relatie tot mijn leeftijd, ervaring en opleiding. Het resultaat was een eyeopener. De arbeidsmarktpositie als algemeen directeur zag er namelijk niet rooskleurig uit. Daarom keken we naar alternatieve functies mét perspectief die aansluiten bij mijn kennis, kwaliteiten en competenties. Dit was ook de aanleiding voor een grondige cv-check. Mijn cv kon ook wel een persoonlijker tintje gebruiken. Om aan te geven waar mijn energie en kracht zit, voegden we een beschrijving toe van een werksituatie waar ik het meest trots op ben.” 

Wat heeft dit adviestraject jou gebracht?

“Door goed na te denken over mijn energie en kracht, kon ik een verbeterslag maken in mijn persoonlijke presentatie. Deze is nu veel completer en ‘eigen’ en geeft duidelijk richting aan wie ik ben en wat ik kan. Dit heeft een positieve weerslag op mijn cv en LinkedIn-profiel met een betere focus als gevolg. Het was ook fijn om met een professional te sparren over je valkuilen, uitdagingen en sterktes. Het opent je ogen en geeft opnieuw richting aan je kansen. Ik heb in Mirjam een goede gesprekspartner gevonden. Haar achtergrond en ervaring spreken mij zeer aan en ik stond er niet meer helemaal alleen voor.”

Heb je nog een tip(s) voor andere zelfstandig professionals?

“Laat deze kans op ontwikkeladvies van een gratis loopbaancoach niet aan je voorbijgaan. Je wordt op een laagdrempelige manier getriggerd om na te denken over nieuwe kansen als ondernemer. Zeker in coronatijd waarin de wereld er ineens heel anders uit kan zien. Het geeft je de mogelijkheid om iemand met een andere bril kritisch en opbouwend met je mee te laten kijken. Wie weet, openen andere deuren zich. Blijf ook vooral netwerken en kijk naar mogelijkheden waar je kan opvallen. Maar vooral ‘STAY TUNED’ op je missie! Denk daarnaast in alternatieven en zorg dat je kosten beheerst. Last-but-not-least: Blijf vooral in jezelf geloven!”

Geef jouw kansen als zzp’er een boost en meld je aan

De tijdelijke overheidssubsidie ‘NL leert door’ voor gratis ontwikkeladvies is vanaf 1 december 2020 weer beschikbaar! Als zzp’er, flexwerker, werknemer of werkzoekende krijg je hiermee de kans om ontwikkeladvies van een gratis loopbaancoach te krijgen of je om- of bij te scholen. Ideaal als je opnieuw richting wil geven aan je kansen als zzp’er. Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Lees er alles over op noloc.nl en vind een loopbaanprofessional of jobcoach bij jou in de buurt. Er is landelijk ruimte voor 50.000 adviestrajecten dus ben er snel bij!

Mirjam, ‘Coachen met Lef’ over Michael:

“Michael was even de weg kwijt en licht onzeker door het uitblijven van opdrachten. Door samen aan de slag te gaan, zit hij nu zelf weer aan het stuur. Hij heeft zijn missie, doelgroep en dienstverlening weer scherp en zijn focus is helder. Michael straalt vertrouwen uit in eigen kunnen. Iets wat een toekomstige opdrachtgever ook zal zien. Zijn verbeterde presentatie, actieplan en focus zorgen er nu voor dat hij bij de juiste mensen aan tafel komt. Het is een kwestie van tijd dat ik Michael mag feliciteren met een nieuwe opdracht!

Tekst verzorgd door Kim van Grinsven – Contentstudio HLDR