Meer dan ooit tevoren beseffen zelfstandig professionals en zelfstandig ondernemers zoals jij dat het belangrijk is om zichtbaar te zijn met je product of dienst. Dus ga je aan de slag om alle vaardigheden en technieken op het gebied van social media, vloggen, bloggen en marketing te leren. Je hebt grootse plannen om hiermee je bedrijf en je omzet te laten groeien.
Opgewekt ga je aan de slag en dan kan het volgende gebeuren:

  • Na een paar pogingen geef je het teleurgesteld op. Je denkt dat je niet goed genoeg bent.
  • Je komt niet uit de startblokken: het leren van de vaardigheden en technieken heeft je alleen geld gekost en het levert je weinig tot niets op.
  • In beide gevallen: jaloers kijk je naar concurrenten die het wel lijkt te lukken.

Zichtbaar met je product

Je hebt wél de technieken en vaardigheden geleerd én plannen gemaakt, met uitstekende doelen, resultaten, omzetverwachtingen en planningen. Alleen heb je er waarschijnlijk niet aan gedacht om je persoonlijke hindernissen in je plannen op te nemen. En dat is wat je in de weg staat om succesvoller te worden.

Zichtbaar zijn met je product of dienst, maar niet weten hoe je om moet gaan met:

  • Zelfkritiek: herken je dat stemmetje dat je er telkens vertelt dat je er toch niks van bakt? Dat je jezelf constant naar beneden praat?
  • Gebrek aan zelfvertrouwen: bijvoorbeeld de steeds terugkerende gedachte dat je iets niet kunt of dat je uitgelachen zult worden.
  • Uitstelgedrag: o.a. allerlei excuses om niet aan de slag te hoeven gaan.
  • Perfectionisme: dat het niet goed genoeg is wat je doet, dat er eerst nog wat verbeterd moet worden, gevolgd door dat het niet goed genoeg is en dat er eerst nog wat verbeterd moet worden enz.
  • Tegenslag: dat je bijvoorbeeld bij de pakken neerzit als iets niet meteen uitpakt zoals je dat bedacht had.

Persoonlijke overtuigingen

Dit zijn zomaar een paar zaken die je uiteindelijk zakelijk de kop kunnen kosten. Jouw excellente oplossing waar jouw ideale klant op zit te wachten komt niet van de grond, laat staan dat ie tot bloei komt en tot succes leidt. Misschien in eerste instantie nog wel, omdat je dan waarschijnlijk kunt terugvallen op je netwerk. Maar uiteindelijk zal het nodig worden dat je daarbuiten reikt. Daarom: weet jij wat jouw persoonlijke hindernissen zijn? Sta daar eens bij stil en maak een lijstje van je top 3 door jou te nemen hordes. Je hebt er vast meer, maar het is ondoenlijk om aan alles tegelijk te werken. Begin gewoon stap voor stap.

Want weet je dat plannen met de hoogste slagingspercentages die plannen zijn waarin doelen bewust matchen met persoonlijke overtuigingen, waarden en eigen identiteit? En neem ‘persoonlijke overtuigingen’ niet te zwaar op. Immers, een overtuiging is niet meer dan een gedachte die je blijft herhalen. Daar kun je dus aan werken … tenminste als je

  • door beter in beeld te zijn en
  • door beter van jezelf te laten horen,

succesvoller de ideale klant wilt aantrekken.

Aan de andere kant…hoe langer je wacht om te werken aan je persoonlijke hindernissen, hoe langer het duurt om daadwerkelijk te stralen op het podium met jouw diensten en producten. Geloof me, naast IN en AAN je onderneming werken, zal werken AAN jezelf het verschil maken. Want zichtbaar zijn, maakt deel uit van het verkopen van jezelf en je product of dienst.

Bewustwording

Ik heb zelf ook doorgemaakt. En daardoor weet ik dat je veel kunt bereiken als je je Kwetsbaar Krachtig bewust bent van de doelen die je wilt bereiken. Door te investeren in AAN jezelf werken en IN en AAN jouw bedrijf. Pas nadat ik mijn persoonlijke hordes kon nemen, kon ik volledig vrij in wie ik ben de stappen maken en ben ik de zelfverzekerde Kwetsbaar Krachtige Vrouw die je voor je ziet of hoort.
Mijn belangrijkste persoonlijke horde had te maken met de naevus flammeus in mijn gezicht, waardoor ik in mijn leven hard tegen muren ben opgelopen. De kans is vrij groot dat het bij jou om andere hordes zal gaan, maar ook jij hebt er een die voor jou cruciaal is! Omdat deze jou in de weg staat om zakelijk de impact te maken waar je van droomt.

Want alles begint met bewustwording. Daarna kun je een keuze maken: ga ik zo door of zijn er dingen die ik anders wil? Beide opties zijn goed zolang het maar een bewuste keuze is. Dat is waarmee ik aan de slag ga in de BOOST COLLEGE. Ik reik je handvatten aan om bewust te worden, zodat je écht kunt gaan schitteren op het podium en zichtbaar zijn met jouw product en/of dienst. Want dát is wat je nodig hebt op een markt met nationaal ruim 1 miljoen zzp’ers en in Noordoost-Brabant ruim 60.000. Bescheidenheid, laksheid of angst om door de mand te vallen passen niet bij een zelfstandig ondernemer. Lef en actie ondernemen om jezelf te onderscheiden wél. En de Kwetsbaar Krachtige sleutel daarvoor heb je al: die zit in jezelf!

Dus laat vragen die je vooruitlopend op de BOOST COLLEGE hebt gerust alvast weten!

Over Wilma

Ik ben Wilma van Dartel en ik begeleid ondernemers zoals jij bij hun bewustwording en het omgaan met zelfkritiek, uitstelgedrag, perfectionisme, tegenslag en hoe je meer zelfvertrouwen kweekt. Zodat je beter zichtbaar kunt zijn, beter van je kunt laten horen. Omdat jouw zakelijke plannen alles in zich hebben: doelen, gewenste resultaten, omzetverwachtingen en planningen gematched met je persoonlijke overtuigingen, waarden en identiteit.
Er zijn ondernemers zoals jij die daar genoeg aan hebben om er zelf mee aan de slag gaan en er zijn ook ondernemers zoals jij die de uitvoering ervan liever SAMEN met mij doen. Ook hier geldt dat beiden goed is, zolang het maar jouw bewuste keuze is.

Mijn expertise op dit gebied heeft ertoe geleid dat ik gevraagd ben om als auteur mee te schrijven aan The Law of Brand Attraction, een internationale bestseller met #1 notering in Nederland, USA, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Australië en Japan.

Wilma van Dartel
Kwetsbaar Krachtig Katalysator voor Ondernemers en Zelfstandig Professionals
www.wilmavandartel.nl

zzp NOB boost colleges

Dit blog is onderdeel van zzp NOB boost colleges. 

zzp NOB boost organiseert BOOST COLLEGES. Het doel is om jou zo via de digitale snelweg aan de hand van verschillende thema’s weer op weg helpen nu Nederland na deze bijzondere tijd weer opstart! Volg onze sociale media kanalen en lees hoe je deze colleges kunt bijwonen of bekijk HIER de video’s als je terug wilt kijken