AIDA methode om klanten te werven

De essentie van elk bedrijf is het vinden van klanten. Bij zzp NOB BOOST weten we hoe mooi we als zzp’ers kunnen praten over ons vak. Maar als er geen afnemers zijn, hebben we geen bedrijf. We zien daarbij op grote lijnen vaak twee soorten bedrijvigheid:

  1. Er is enorme vraag in de markt waarbij de zzp’er relatief weinig acquisitie pleegt
  2. Er is minder vraag of een diffuus aanbod waardoor de zzp’er veel en gericht moet acquireren

Wat beide zzp’ers met elkaar gemeen hebben, is dat ze hun acquisitietrechter op orde moeten hebben. Daarbij helpt de AIDA formule je als leidraad: Attention, Interest, Desire, Action.

AIDA, aandacht en interesse door netwerken

Als je nu in de bouw werkt, een technische zzp’er of ICT’er bent dan is de kans groot dat je negatieve acquisitie pleegt.  Er is veel vraag naar jouw kennis of product. De aandacht trekken van je klant betekent vooral aangesloten zijn op een netwerk omdat klanten zelf op zoek zijn naar jou. Wat volstaat bij deze beroepen is het hebben van een website met een een goede SEO waarmee klanten jou vinden. Ook zien we dat deze zzp’ers zich inschrijven bij bemiddelingsbureaus die de acquisitie tegen betaling op zich nemen. 

Goedkoper en ook heel effectief is netwerken bij collega’s. Omdat er veel vraag is, spelen collega’s via informeel contact elkaar klussen door. Deze vorm van acquisitie verloopt naast ‘een praatje op straat of in de kroeg’ ook via netwerkclubs of franchise formules. Zzp’ers ontmoeten elkaar dan regelmatig en tippen elkaar op klussen of klanten. Google maar eens; elke stad of dorp heeft vaak meerdere interessante en laagdrempelige netwerken waar je je veelal voor een appel en een ei bij aan kunt sluiten.

Aandacht en interesse door zichtbaar online

Als je werkt in diensten als coaching, training en advies is het trekken van aandacht en interesse van je klanten een vak apart. Omdat je product vaak minder ‘tastbaar’ is moet je klanten je weten te vinden en een heel duidelijke propositie zien. Vervolgens moet dit hen triggeren om in actie te komen. Dat lukt deels door te netwerken maar je hebt ook online exposure nodig. Als zzp NOB BOOST zien we veel ‘witte-boorden zzp’ers’ met een website of social mediapagina die (te) weinig onderscheidend is over de dienst en/of slecht wordt gevonden bij een zoekopdracht. Het laat zich raden dat wanneer je niet wordt gevonden of je propositie ‘smaakt naar piepschuim’ jij geen onderscheidend vermogen hebt en dus geen klanten trekt! Heb jij vragen over online gevonden worden en SEO? Stel ze aan onze BOOST experts Mieke Langenhuizen of Guus Weitsel. Je kunt hen vinden op de pagina Markt en klanten, een onderdeel van de Schijf van Vijf voor zzp’ers van zzpNOBBOOST.

Met een offerte door naar ‘desire’ en ‘action!

Of je nu in een heel makkelijke markt zit of harder moet werken voor je klanten, zorg altijd voor goed klantencontact in je follow-up. Wanneer klanten je hebben gevonden, willen ze snel en goed worden geholpen. Wacht niet een paar dagen met terugbellen of reageren op een mail, doe dat het liefst dezelfde dag nog. Beloon de aandacht van de klant in jouw bedrijf met jouw dienstbaarheid. Dat klinkt voor sommige zzp’ers wat week. Maar dienstbaarheid of service scoort altijd erg goed bij klanten en verhoogt de ‘desire’ om zaken te doen met jou. In goede tijden, maar vooral ook in tijden dat het wat minder is in de markt is service en alertheid een enorm onderscheidend vermogen. 

Snelle respons doet ertoe bij AIDA

Snelle en adequate respons op je klanten is een goede volgende stap, maar nog geen handel. Daarvoor maak je een nette en overzichtelijke offerte. Afhankelijk van je bedrijf of product kunnen offertes soms relatief eenvoudig zijn; een opsomming van de vraag, wat je biedt met prijs erbij. Zorg daarbij wel dat je offerte voldoet aan de gestelde eisen van een goede offerte. Wil je daar mee over weten? Download dan dit Startersmagazine van de KVK over het maken van offertes, of lees de 5 tips voor het maken van een offerte van ikgastarten.nl.

In andere gevallen – bijvoorbeeld bij aanbestedingen  van overheden of grote bedrijven – moet je complexere offertes opstellen. Hoewel dat soms wat afschrikt, kan het ook weer grote en langlopende opdrachten opleveren. Heb jij vragen over aanbestedingen en het schrijven van (complexe) offertes? Neem dan contact op met Frank Pijnenburg.

Altijd persoonlijk!

Investeer in een goede offerte want dat kietelt de klant. Maar zorg dat je steeds persoonlijk aan de bal blijft. Spreek bij het opstellen van de offerte af wanneer je weer contact opneemt. En zorg dat het initiatief bij jou blijft, kortom wacht niet af of er iets gebeurt. Drammen heeft geen zin, maar wél dat afgesproken telefoontje of mailtje waarmee je aangeeft dat je de klant serieus neemt en graag verder wil met hem. Klanten vinden is een beetje als de liefde; heb échte aandacht voor elkaar en er bloeit wat moois op! Veel succes!!

Over zzp NOB BOOST

ZzpnobBOOST is een project van Werkgeversservicepunt Noordoost Brabant en de provincie Noord-Brabant voor zzp’ers in van Noordoost Brabant. We slaan een brug naar de overheid, organiseren events en helpen zzp’ers met een hulpvraag op weg. Dus hou onze agenda in de gaten! Vergeet niet om je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Zo hoor je als eerste over onze events, gratis workshops en andere aanbiedingen. Voor meer informatie over het project neem je via onze website contact op met projectleider Frank Pijnenburg.