De gezichten van de zzp community 

Matthijs Overdijk is al sinds 2006 zelfstandige in de bouwsector. Hij is een allround bouwvakker en neemt diverse klussen aan via bemiddelingsbureaus maar ook direct via zijn netwerk. Hoe dat voor Matthijs in de praktijk werkt, legt hij in dit interview aan ons uit.

Wat waren voor jou de belangrijkste redenen om als zelfstandige te gaan werken?

foto van bouwvakker matthijs overdijk

Ik werkte in 2006 voor een detacheringsbedrijf in de bouw en moest daarvoor het hele land doorreizen. Ook in die tijd waren er in de bouw al veel detacheerders voor zzp’ers; de flexibilisering in de bouw was al in volle gang. Ik werkte een tijdje met een andere zzp’er die in een heel grote auto reed, maar van het werk bakte hij eerlijk gezegd niet zoveel. Ik zelf reed in die tijd in een oude Opel en vroeg me af waarom hij een grote wagen had en ik niet. Toen ben ik met andere zzp’ers gaan praten over het bestaan als zelfstandige. Ze legden met uit wat ze verdienden maar ook waar je als zzp’er allemaal rekening mee moest houden; VAR verklaring, boekhouding, belastingen, ziektekostenverzekering etc. Toen dacht; dat kan ik ook, dat ga ik dus doen!

In eerste instantie was mijn reden om zelfstandig te gaan dus financieel, maar ik wilde ook niet steeds bij dezelfde aannemer werken. Ik heb de neiging om na 6 maanden me te ergeren aan de cultuur en dat is een mooi moment om weer wat anders te gaan doen. Ik weet dat van mezelf en als zelfstandige heb ik de ruimte om te switchen. Zzp’en is voor mij dus een prima combinatie van goed verdienen, veel vrijheid en flexibiliteit en tegelijk weinig gedoe.

Hoe bevalt het werken als zelfstandige je nu?

Heel goed want ik heb naast mijn werk ook tijd voor mezelf en energie voor mijn gezin. Geld alleen maakt echt niet gelukkig. Ik ken veel bouwvakkers die 6 dagen per week werken, ook in de avonden en dan twijfelen ze of ze op zondag ook nog een klus moeten aannemen. Maar die mensen zijn altijd doodmoe als ze thuis komen; werken, eten, slapen en dan weer opnieuw. Ik vind mijn vrijheid en een goede balans tussen werk en gezin of vrienden heel belangrijk. Als ik thuis kom wil ik ook nog een leuke vader en man zijn, of een vriend waarmee je kunt lachen. Plus als ik het niet meer naar mijn zin heb op mijn werkplek, dan wil ik kunnen vertrekken. Vaak ga ik pas aan het einde van een project hoor. Maar als het echt niet te harden is, dan kan ik ook eerder weg. Dat is prettig aan zelfstandige zijn, en het helpt natuurlijk ook wel dat de markt nu erg gunstig is.

Hoe ziet jouw bedrijf en jouw bedrijfsvoering er in een notendop uit?

In de bouw is je netwerk heel belangrijk. Dat geldt voor de mensen met wie je werkt, want die tippen je vaak op nieuwe klussen. Ik zorg dus altijd dat ik in goed contact blijf met ‘mijn collega’s’. . Maar er is daarnaast ook een groot netwerk aan bemiddelingsbureaus en ook daar onderhoud ik goede contacten mee. Ongeveer 40% van mijn werk loopt direct via de opdrachtgever, 60% loopt via een bemiddelaar. Een bemiddelaar is duurder maar neemt ook risico’s weg. Sommige opdrachtgevers willen dat omdat ze geen gedoe willen met de fiscus of met vermeend werkgeverschap. Maar ook voor mij als zzp’er heeft het voordelen om via een bureau te werken. Ik word bijvoorbeeld niet als schijnzelfstandige gezien door de belastingdienst. En een bureau als Randstad waar ik nu voor werk betaalt altijd netjes binnen 2 weken mijn geld. Dat is bij sommige opdrachtgevers ook wel eens anders…

Wat zijn de hoogtepunten van je bedrijf geweest?

Waar ik nu werk, de universiteit, Dat is een wereld waar ik normaliter niet zo snel kom dus heel leuk om die eens van dichterbij te zien. Ik doe daar vooral onderhoud en renovatiewerk dat steeds weer anders is. De bouw is tegenwoordig vaak prefab en dat trekt me wat minder. Ik houd van afwisseling en dat heb ik nu, dus ik wil hier nog best een tijdje blijven!

Heb je het wel eens moeilijk gehad als zelfstandige, en hoe ben je dat te boven gekomen?

2010 was voor mij een heel lastig jaar. Ik werkte toen al anderhalf jaar via een bureautje met een vaste partner, maar het boterde niet meer zo. Ik ben daar toen eerlijk over geweest naar de bemiddelaar maar werd er prompt uitgegooid. Dat was nét in de bankencrisis toen de bouw op zijn gat lag. Zo gemakkelijk als je nu aan werk komt, zo moeilijk was het in die tijd. Ik heb iedereen afgebeld, elke dag weer; collega zzp’ers, oude opdrachtgevers, bureaus. ‘Ik ga eens kijken, ik denk wel dat ik wat voor je heb’, krijg je dan vaak te horen. Maar in de bouw zijn de mensen vaak niet zo direct, en er kwam maar geen werk. Ten lange leste moest ik allerlei dagklusjes doen, het hele land door en tegen slechte tarieven. Die tijd heeft me meerdere dingen geleerd; gooi geen oude schoenen weg voordat je nieuwe hebt, onderhoud je netwerk goed, en zorg voor spek op je ribben voor mindere tijden. 

Ben je aangesloten bij netwerkclubs of dergelijke, zo ja welke?

Nee niet echt, maar ook weer een beetje wel. Zo zit ik bij een broodfonds waarmee mijn inkomen bij ziekte deels gedekt is. Maar ik zit ook bij dit broodfonds omdat ik er andere zzp’ers ontmoet met hun eigen verhalen en energie. Vaak zijn dat geen mensen uit de bouw maar van de manier waarop zij hun bedrijf aanpakken doe ik regelmatig inspiratie op.

Daarnaast zit ik in een app-groepje van zzp bouwvakkers waarin we tips voor klussen met elkaar delen. We gaan ook met enige regelmaat met elkaar uit eten of bij iemand barbecuen, dus dat is ook gewoon gezellig. 

En tot slot zorg ik dat ik in goed contact blijf met allerlei bemiddelingsbureaus. Bij deze bureaus vinden veel wisselingen plaats, dus soms gaat het niet zozeer om het bureau maar eerder de consulent die er werkt waarmee je contact wil houden. Dat is dus geen netwerkclub of zo, maar wel een netwerk waar ik veel tijd in investeer omdat ik weet hoe belangrijk het voor me is.

In wat voor thema’s over ondernemerschap ben jij geïnteresseerd?

In mijn bedrijf verhuur ik tot nu toe vooral mijzelf, maar ik speel ook met de gedachte om mijn accu-gereedschap te verhuren als een extra dienst. Als ik dat echt van de grond ga tillen, heb ik meer kennis nodig over een goede website, marketing en misschien ook wel kennis over contracten en algemene voorwaarden.

Wat zijn jouw beste tips voor collega zzp’ers in de regio?

We hebben ze eigenlijk al besproken maar laat ik ze nog een keer opsommen:

  1. Zorg goed voor je netwerk, want dan zullen zij ook goed voor jou zorgen
  2. Als je zonder werk zit, geef niet op. Ga bellen, maak contact en ook al krijg je 100x ‘nee’, er komt altijd een keer ‘ja’. Heb daar vertrouwen in!
  3. Ga bij een broodfonds, zodat je bij ziekte wat geregeld hebt en je krijgt er een gratis netwerk bij

En als laatste, als het echt niet meer gaat dan moet je ook de stekker eruit trekken. Jaag jezelf niet op schulden, er is ook na het zzp’en nog een bestaan hoor…

Over zzp NOB BOOST

ZzpnobBOOST is een project van Werkgeversservicepunt Noordoost Brabant en de provincie Noord-Brabant voor zzp’ers uit Noordoost Brabant. We slaan een brug naar de overheid, organiseren events en helpen zzp’ers met een hulpvraag op weg. Dus hou onze agenda in de gaten! Voor meer informatie over het project neem je via onze website contact op met projectleider Frank Pijnenburg.