De gezichten van de zzp community 

Jeroen Overeem werkt in de ICT als zelfstandige security officer. Hij is na jaren loondienst onlangs voor zichzelf begonnen. Maar hij werkt niet helemaal solo. Hij heeft zich aangesloten bij de grootste IT community voor ondernemers van Nederland: The Future Group en hier plukt hij dagelijks de vruchten van. Hoe dat in de praktijk voor hem werkt, lees je hieronder.

Wat waren voor Jeroen Overeem de belangrijkste redenen om als zelfstandige te gaan werken?

“Ik wilde graag zelf mijn pad uitstippelen en eigen baas zijn. De vrijheid om zelf te bepalen welke opdrachten ik doe. Maar ook mijn eigen ontwikkeling in de hand houden zodat ik mijn eigen koers vaar.”

Hoe bevalt het werken als zelfstandige je nu?

“Geweldig! Ik heb momenteel één detachering en één adviesklus en daarmee zit mijn agenda meteen vol. Mijn werk in de ICT maakt dat het makkelijk is om af te wisselen tussen thuis werken, af en toe op locatie bij de klant en soms op ons eigen kantoor met mijn maten ofwel mijn zzp ‘collega’s’. Ik heb het ontzettend naar m’n zin. De vrijheid die ik zocht, heb ik gevonden.”

Hoe ziet jouw bedrijf en jouw bedrijfsvoering er in een notendop uit?

“Het grootste gevaar voor zzp’ers is eenzaamheid. Dat heb ik opgelost door me aan te sluiten bij een maatschap genaamd The Future Group. Onze maatschap maakt deel uit van een community van IT-professionals, verdeeld over nog een aantal andere maatschappen. The Future Group ondersteunt mij als ondernemer met de administratieve zaken, sales, promotie, e-learning, opleidingen en faciliteiten zoals een kantoor in De Gruyterfabriek in Den Bosch. Binnen de maatschap zoeken de maten elkaar op als collega’s. We wisselen ervaringen uit, gaan samen naar conferenties, seminars en congressen en volgen vakinhoudelijke opleidingen. Het is ondernemen met zijwieltjes, zeg ik altijd maar.”

Wat zijn de hoogtepunten van je bedrijf geweest?

“Joh, ik ben nog maar net begonnen. Dat is een moeilijke vraag. Een van de hoogtepunten was wel dat ik samen met een andere maat een nieuwe klant, waarmee onze maatschap nog geen zaken deed, heb binnen gehaald. Dat voelde wel als een kick!”

Heb je het wel eens moeilijk gehad als zelfstandige, en hoe ben je dat te boven gekomen?

“Nee, ik heb het nog niet echt moeilijk gehad als zelfstandige. Wat soms wel moeilijk is, is tijdmanagement. Soms komen deadlines bij verschillende opdrachten wel erg dicht bij elkaar en dan wordt het doorwerken.”

Ben je aangesloten bij netwerkclubs of dergelijke, zo ja welke?

“Nee, ik ben niet aangesloten bij een netwerkclub omdat ik netwerken heb ondervangen met mijn maatschap. Maar om mijn vakkennis op peil te houden ben ik wel lid van een aantal vakgerelateerde verenigingen, zoals de PvIB en ISACA – beide verenigingen voor informatiebeveiliging. En die vakkennis heb ik ook weer nodig om mijn accreditatie als informatiebeveiliger te behouden.”

Wat zijn jouw beste tips voor collega zzp’ers in de regio?

“Zorg goed voor jezelf door voldoende tijd voor jezelf te nemen. Hoe je dat invult maakt niet uit, dat bepaal je aan de hand van wat jou interesseert en ontspant. Ik houd bijvoorbeeld van hardlopen om mijn hoofd leeg te maken. Of een weekendje fietsen met vrienden. Het gaat erom dat je af en toe de druk van de ketel haalt, want als je omvalt heb je geen vangnet. Dat moet je als zelfstandige tenslotte ook zelf regelen. En dat brengt me meteen bij mijn tweede tip; sluit je aan bij een broodfonds in jouw buurt. Daarmee regel je in elk geval (een deel van) je inkomen bij ziekte tegen een billijke inleg. En dat geeft je als zzp’er peace-of-mind.”

The Future Group community van zelfstandige IT’ers

The Future Group is met zo’n 400 professionals de grootste community van zelfstandige IT’ers in Nederland. Naast het delen van sales en kennis komen de aangesloten ondernemers geregeld bij elkaar voor leuke activiteiten, een gezellige borrel en een bitterbal. The Future Group biedt het beste van twee werelden; enerzijds zijn de aangesloten ondernemers zelfstandig met alle vrijheden van dien maar anderzijds staan zij er niet alleen voor. Dus wil je net als Jeroen Overeem er niet helemaal alleen voorstaan, neem dan een kijkje bij The Future Group.

Over zzp NOB BOOST

ZzpnobBOOST is een project van Werkgeversservicepunt Noordoost Brabant en de provincie Noord-Brabant voor zzp’ers uit Noordoost Brabant. We slaan een brug naar de overheid, organiseren events en helpen zzp’ers met een hulpvraag op weg. Dus hou onze agenda in de gaten! Voor meer informatie over het project neem je via onze website contact op met projectleider Frank Pijnenburg.