De gezichten van de zzp community
Gabby Knops werkt al héél lang in de zorg – op een veelvoud van terreinen. Eerst werkte ze in loondienst, de laatste jaren als zzp’er. Over zzp’ers in de zorg is nog al wat te doen de laatste tijd. Ze zouden te duur zijn, niet bereid om ook op impopulaire tijden te werken. Maar is dat allemaal zo? Of is dat beeldvorming waar bepaalde partijen hun voordeel mee doen? Laten we eens aan iemand vragen die ervaring heeft uit de eerste hand; het verhaal van Gabby dus. Lees verder!
Wat waren voor jou de belangrijkste redenen om als zelfstandige te gaan werken in de zorg?
Bij zorgorganisaties werk je vaak formeel volgens protocollen en vastgestelde werkwijzen, en met tijdslimieten per cliënt. Ik vind het belangrijk om mensen te helpen of verzorgen zoals ik denk dat dit het beste is voor deze unieke persoon. Ik zoek dus de vrijheid om zelf te bepalen hoe ik mijn werk doe en hoeveel tijd ik aan een cliënt besteed, afhankelijk van de situatie en de mens in kwestie. Dat is de basis van mijn professionele houding. Daarnaast vind ik de vrijheid om mijn eigen agenda te kunnen bepalen natuurlijk ook niet vervelend.
Hoe bevalt het werken in de zorg als zelfstandige je nu?
Op zich prima. Ik ben in Mill begonnen met mijn eigen praktijk voor leefstijlbegeleiding (omgaan met kanker en psychische problemen, recent heb ik me gespecialiseerd in slecht slapen). Ik zou wel meer klanten willen dan ik nu heb. Maar daar ben ik druk mee bezig door te netwerken!
Het voordeel van een praktijk die nog niet vol zit, is wel dat ik ruimte heb om leuke klussen tussendoor te doen die ik anders nooit was tegengekomen. Zo heb ik gewerkt bij de PI (penitentiaire inrichting) in Grave. Ook zat ik bij de GGD tijdens corona en heb meegedaan met wetenschappelijk onderzoek voor een nieuwe vaccinatie van Pfizer. Op al die plekken doe ik ook weer ervaring op!
Hoe ziet jouw bedrijf en jouw bedrijfsvoering er in een notendop uit?
Ik heb een bak aan ervaring. Ik ben opgeleid als gediplomeerd verpleegkundige en als praktijkondersteuner in de GGZ. Ik heb echter ook jaren in de psychiatrie gewerkt namelijk in de (jeugd)gevangenis. Daar heb ik spuiten gezet tijdens corona en bij verschillende AZC ’s gewerkt. Naast mijn opleidingen en werk ben ik ook als mens gegroeid en gerijpt omdat ik veel heb meegemaakt. Ik ben moeder en gescheiden, heb kanker gehad en overwonnen. Al deze ervaring heeft me gevormd en ertoe gebracht dat ik de mens centraal wil stellen en de menselijke maat volg.
Ik ben verder gaan studeren in leefstijlbegeleiding, orthomoleculaire therapie en hypnose. Met al mijn bagage wil ik in mijn praktijk de cliënt écht begrijpen en met een op maat gesneden plan helpen. Vaak help ik mensen om hun leven emotioneel en psychisch in balans te brengen. Dat klinkt misschien wat zweverig, maar dat is het niet. Zo maak ik gebruik van biometrische ringen zodat mijn cliënten empirisch bewijs hebben dat de begeleiding effect heeft. Ze voelen zich niet alleen beter maar zien ook dat hun slaap vaster is, hun hartslag rustiger. Minder stress en meer welzijn is daarmee ook tastbaar.
Wat zijn de hoogtepunten van je bedrijf geweest?
Als mensen vertellen dat ik hen echt geholpen heb; soms zijn ze daar zelf helemaal verbaasd over. Dat vind ik echt kicken! Maar zoals ik al aangaf, mag ik nog wel wat meer klanten in mijn praktijk ontvangen. Ik hoop dus dat er nog heel mooie hoogtepunten gaan komen binnenkort!
Overigens vind ik het ook heel leuk dat ik naast mijn praktijk uitdagende en zinvolle klussen kan doen in de zorg. Ik zou niet de hele dag alleen maar in de zorg willen werken. De afwisseling die ik nu heb is erg prettig. Als zzp’er neem ik goede energie mee naar mijn werk in de zorg. Maar ook steeds weer nieuwe kennis en inzichten waar mijn opdrachtgevers hun voordeel mee doen. Als je alleen maar in de zorg werkt op hetzelfde terrein en op dezelfde plek, dan ontwikkel je blinde vlekken. Als zzp’er heb ik daar geen last van met de diversiteit in mijn werk en de combi ‘eigen praktijk en inhuur’.
Heb je het wel eens moeilijk gehad als zelfstandige, en hoe ben je dat te boven gekomen?
Hmmm, moeilijk gehad … ik ben in de gelukkige positie dat ik niet hoef te werken om financiële redenen. Ik móet dus niet werken maar doe het graag. En zo draag ik bij aan de (groeiende) zorgvraag in Nederland. In die zin denk ik niet dat ik het echt moeilijk gehad heb.
Daarnaast heb ik het geluk dat mijn man de administratie doet, want dat vind ik verschrikkelijk. Mijn boekhouder zet vervolgens de puntjes op de i, zodat ik nooit bang hoef te zijn voor blauwe enveloppen. Ik weet wat ik moet betalen, moet reserveren en krijg dus geen vervelende verrassingen.
Ben je aangesloten bij netwerkclubs of dergelijke, zo ja welke?
Ik zit niet echt in netwerkclubs, nee. Ik hoop wel nog vaker deel te nemen aan bijeenkomsten van zzp BOOST. In het begin las ik erover in de krant en dacht: ‘dat is niks voor mij’. Maar ik ben toch gegaan en vond het erg leuk, leerzaam en prima events om ideeën te delen en te netwerken. Dus als ik zzp BOOST mag noemen als netwerkclub, dan doe ik dat bij deze.
In wat voor thema’s over ondernemerschap ben jij geïnteresseerd?
Ten eerste hoe ik omga met klanten die schrikken van mijn tarief omdat ik niet verzekerde zorg verleen. Mijn klanten moeten mijn tarief dus als particulier betalen. Daarnaast ben ik op zoek naar goede informatie over AVG; wat je wel en wat je niet mag met persoonlijke informatie en privacy. Tot slot ben ik benieuwd wat het kabinet in Den Haag de komende tijd besluit omtrent zzp’en wat dit voor mij betekent.
Wat zijn jouw beste tips voor collega zzp’ers in de regio?
Maak je droom waar. Je wordt er een gelukkiger mens van!
Wet- en regelgeving over zzp’ers in de zorg nam toe de afgelopen jaren
De zzp’er in de zorg staat volop in de belangstelling. Wet- en regelgeving om te kunnen starten als zzp’er in de zorg is de afgelopen toegenomen. We spreken Lex Tabak, oprichter van ZZP-erindezorg.nl. “Zzp’ers in de zorg worden sinds 1 januari 2022 gezien als ‘zorgaanbieder’. Daar zorgt een nieuwe wet voor, Wtza genaamd. Sindsdien is het belangrijk dat zzp’ers in de zorg zich melden bij de Inspectie voor de gezondheidszorg en een eigen kwaliteitssysteem organiseren.”
Kwaliteitswet biedt veel kansen voor ondernemers
Op zijn website schrijft Lex Tabak vooral over de kansen die er liggen voor zorgondernemers. “Al jaren is er discussie of de zzp’er in de zorg wel een zelfstandig ondernemer is. Als je kijkt waar je inmiddels aan moet voldoen als zelfstandige in de zorg is er juist alle reden om het ondernemen serieus te nemen. Echte ondernemers in de zorg hebben de toekomst en daar hoort ook de kwaliteitswet bij. Hier liggen enorm veel kansen voor ondernemers die zich willen onderscheiden.“
Over zzp NOB BOOST
ZzpnobBOOST is een project van Werkgeversservicepunt Noordoost Brabant en de provincie Noord-Brabant voor zzp’ers uit Noordoost Brabant. We slaan een brug naar de overheid, organiseren events en helpen zzp’ers met een hulpvraag op weg. Dus hou onze agenda in de gaten! Voor meer informatie over het project neem je via onze website contact op met projectleider Frank Pijnenburg.