De gezichten van de zzp community 

Annemarie Timmers is sinds begin 2022 zelfstandige. Ze werkt hoofdzakelijk via het online platform Young Ones waar zzp’ers zich voor klussen kunnen inschrijven van één tot meerdere dagen. Annemarie heeft een voorkeur voor werk in de horeca. Waarom zij via Young Ones werkt als zzp’er en niet in loondienst of via een uitzender? Lees verder!

Wat waren voor jou de belangrijkste redenen om als zelfstandige te gaan werken?

Voordat ik kinderen kreeg werkte ik vooral in de horeca en dat beviel me erg goed. Toen de kinderen geboren werden ben ik gestopt met werken omdat ik graag thuis was en voor de kinderen wilde zorgen. Inmiddels zijn de jongens echter alweer zo oud dat ik veel tijd overhoud. En omdat ik werken leuk vind, wilde ik graag weer aan de slag. Maar ik ben niet het type om in loondienst te gaan. Ik hou graag mijn vrijheid en als gezin zijn we ook niet direct afhankelijk van mijn inkomen. Ik kijk dus graag van week tot week wanneer ik werk en hoeveel uur. Dan houd ik namelijk ook tijd over voor mijn hobby’s als zwemmen en tennissen, en leuke dingen doen met vriendinnen of wat extra tijd voor het gezin. Ik werk dus omdat ik het leuk vind maar behoud mijn vrijheid en bepaal mijn eigen agenda.

Hoe bevalt het werken als zelfstandige je nu?

Heel goed! Ik had dus sinds 2006 niet meer gewerkt in de horeca maar wist wel dat ik nog steeds de skills ervoor heb. In maart 2022 ben ik daarom ‘ingestapt’ bij Young Ones – een platform waarop onder meer cateringklussen staan. In eerste instantie werkte ik voor Weener XL een dag of wat per week in de catering; lunches en broodjes maken. Daarmee bouwde ik weer wat actuele ervaring op en vervolgens keek ik weer verder op Young Ones. Er is namelijk veel werk in de
horeca momenteel.

Hoe ziet jouw bedrijf en jouw bedrijfsvoering er in een notendop uit?

Ik weet niet of ik echt een bedrijf heb hoor. Maar ik werk dus als volgt. Ik heb een BTW nummer aangevraagd en me daarna opgegeven voor het platform Young Ones. Young Ones heeft een app waarop wekelijks veel klussen staan voor zzp’ers. Niet alleen in de horeca, maar echt van allerlei soorten werk; in de bouw, flyers bezorgen, klusjes bij bedrijven, etc. Ik heb een profiel aangemaakt waarop ik met filters mijn voorkeuren heb aangegeven voor werk. Maar ook dat dit binnen 5 kilometer van mijn huis is zodat ik er op de fiets kan komen. Elke keer als ik een klus heb gedaan dan word ik met sterren gewaardeerd door de opdrachtgever. Daarmee kom ik met mijn skills CV in een favorietenpool en weten mijn potentiële opdrachtgevers dat ik betrouwbaar ben en goed werk lever. Als ik dus bij nieuwe klussen op de app aangeef dat ik interesse heb, dan is de kans groot dat ik het krijg.

Wat zijn de hoogtepunten van je bedrijf geweest?

Eigenlijk vooral dat ik na 15 jaar niet te hebben gewerkt zo gemakkelijk weer aan de slag kon! En dat ik werken heel goed kan combineren met vrijheid. Dat wil zeggen dat ik meestal op dinsdagen, woensdagen of donderdagen werk, maar soms ook op vrijdagen. En dat ik sommige weken dus ook minder of helemaal niet werk – en daar doet niemand dan moeilijk over. Voor mij is deze manier van werken als zzp’er dus echt perfect!

Heb je het wel eens moeilijk gehad als zelfstandige, en hoe ben je dat te boven gekomen?

Nee helemaal niet. Maar dat heeft er ook mee te maken dat ik geen hoofdkostwinner ben natuurlijk. We hebben ander inkomen in het gezin waardoor ik niet de druk heb dat ik móet werken. Ik werk vooral omdat ik het leuk vind en via deze constructie is werken ook echt aantrekkelijk voor me. Temeer omdat ik niet alleen mijn vrijheid behoud, maar ook makkelijk kan switchen. Bij Weener kwam ik erachter dat ik catering wat minder leuk vond, ik miste het contact met klanten. Door de stap te maken naar de Bossche bieb heb ik precies het werk dat goed bij me past; horeca mét veel klantcontact.

Ben je aangesloten bij netwerkclubs of dergelijke, zo ja welke?

Ik heb voor mijn werk niet echt een netwerk nodig. Eigenlijk is het platform Young Ones en in mindere mate het platform Temper (dat alleen horecawerk aanbiedt), mijn netwerk. Er staat op Young Ones trouwens ook wel wat informatie over zzp’en en waar je aan moet denken. Zoals hoe je een BTW nummer aanvraagt en hoe je BTW moet opgeven. En misschien ook wel waarom ik me als zzp’er voor Young Ones niet bij de KvK heb hoeven inschrijven. Maar ik zou nog eens moeten bekijken hoe dat zit.

In wat voor thema’s over ondernemerschap ben jij geïnteresseerd?

Niet direct thema’s omdat ik geen acquisitie hoef te doen en ook geen website hoef te hebben. Ik heb me al eens verdiept in de KOR (kleine ondernemersregeling), waarbij je geen BTW opgave hoeft te doen. Maar dat pakt voor mij niet gunstig uit, omdat ik zonder de KOR wel investeringen voor mijn werk als schoenen en hardware kan aftrekken. Als ik geen BTW zou betalen dan zou ik dat voordeel ook verliezen. En omdat ik via een boekhouder heel makkelijk een overzicht van omzet en BTW krijg per kwartaal, stelt de BTW opgeven ook niet zoveel voor gelukkig.

Wat zijn jouw beste tips voor collega zzp’ers in de regio?

Ik kom nog wel eens vriendinnen tegen met zware banen en best veel stress. Ik raad hun dan aan om te kijken of zzp’en zoals ik dat doe ook bij hen past. Ik vind mijn ‘bedrijf’ namelijk een win-win. Ik ben uit huis en vind het werk leuk, kies mijn eigen tijden en dagen en verdien er – anders dan bij vrijwilligerswerk – ook nog geld voor. Veel vrijheid dus. En dat is in mijn situatie echt belangrijker dan veel geld verdienen maar dan met weinig vrijheid en veel stress. 

Over zzp NOB BOOST

ZzpnobBOOST is een project van Werkgeversservicepunt Noordoost Brabant en de provincie Noord-Brabant voor zzp’ers uit Noordoost Brabant. We slaan een brug naar de overheid, organiseren events en helpen zzp’ers met een hulpvraag op weg. Dus hou onze agenda in de gaten! Voor meer informatie over het project neem je via onze website contact op met projectleider Frank Pijnenburg.