Het televisieprogramma “Ik vertrek” is geweldig om te zien. Door de cultuurverschillen waar mensen tegenaan lopen, moeten ze allerlei onverwachte problemen oplossen, zoals het moment waarop ze de sleutel van de woning krijgen. Soms is dat helemaal niet wat er gebeurt bij aankomst.

De verandering van omgeving betekent ook de verandering van problemen die opgelost moeten worden, hierdoor voldoet de vaste denkomgeving vaak niet meer en moeten er nieuwe gedachtepatronen worden aangeboord om tot een oplossing te komen.

De ontdekkingsreis naar een ander leven

Bij het programma “Ik vertrek” zie je mensen die vaak helemaal klaar zijn met Nederland en die daarom vluchten of mensen die helemaal verliefd zijn geworden op een vakantieland en willen weten of wonen net zo leuk is in dit land als de vakantie doet vermoeden.

Het is een ontdekkingstocht naar het omgooien van het roer en wat dit voor je leven kan doen. De deelnemers zetten letterlijk stappen om hun leven volledig te veranderen. Hiervoor is een behoorlijke dosis lef, doen, kiezen en risico nemen. Lef is in eerste instantie al nodig om überhaupt in een ander land tussen totale vreemden te gaan wonen die vaak ook nog eens een andere taal spreken. Alleen deze keuze overwegen is voor sommige mensen iets waar lef voor nodig is. Het doel is de reis maken, het nieuwe huis kopen of huren, al het papierwerk regelen. De letterlijke stappen zetten om een leven in een ander land op te bouwen.

Het roer gaat om en dan, de vervolgkeuzes

Vervolgens moeten er vaak allerlei keuzes gemaakt worden, naar welke school gaan de kinderen? Hoe kunnen we het beste geld verdienen? Je ziet bijvoorbeeld vaak dat mensen voor een Bed & Breakfast kiezen om aan geld in het buitenland te komen. Horecaondernemers lijken soms wel het meeste te vertrekken.

Bij het maken van die keuzes worden ook risico’s genomen, zoals het aangaan van leningen. Dit hoort allemaal bij het vertrekken uit Nederland. De hele keuze om te vertrekken en om te zien of het gras inderdaad groener is dan hier is een grote gok en een groot risico. Een ander leuk ding om te zien is dat deze mensen ontzettend toekomstgericht zijn. Verwachtingsvol kijken ze naar het leven dat komen gaat en op een positieve manier dromen over de kansen van het leven. Vooral die positieve blik naar de toekomst is erg belangrijk.

Ze worden hiermee namelijk een bepaler en een maker, ongeacht de tegenslagen die ze te verduren krijgen.

De ontdekkingsreis naar een ander denkpatroon

Een positieve blik naar de toekomst, lef, doen, kiezen en risico’s nemen. Dat zijn vaardigheden die je ook hier in Nederland nodig hebt om problemen op te lossen en om te vertrekken uit je vaste denkomgeving.

Heb je niet het gevoel dat jij bepaalt wat er in je leven gebeurt? Dat je tegenslagen niet kunt ontwijken of oplossen? Dan moet je eigenlijk ook vertrekken, niet per sé uit Nederland maar wel uit je comfortzone.

Door uit je comfortzone te gaan en eens zaken op een andere manier aan te pakken moet je al anders doen. Om anders te doen is het belangrijk om eerst anders te denken. Om anders te denken heb je lef nodig.

Het begint dus allemaal met lef, lef om het anders aan te pakken en om nieuwe plekken te vinden.

Lef om nieuw te denken

Om anders te doen is het belangrijk om eerst anders te denken. Zoals in een eerder blog is het altijd handig om eens zaken vanuit een ander standpunt te bekijken. Dit kan heel spannend zijn, want wat als je een fout maakt? Maar aan de andere kant, wat als je hierdoor een efficiëntere manier van doen ontdekt?

Het is net als bij het programma ik vertrek. Het is vaak eerst een zooitje voordat het helemaal goed loopt en het werk efficiënt wordt gedaan.

Nieuwe dingen doen

Als je anders denkt, ga je je vaak anders gedragen. Dit kan in de kleine dingen zitten, zoals meer water drinken, maar dit kan ook groter zijn. Je kunt je werk anders gaan aanpakken. Misschien check je de mail minder vaak, of juist LinkedIn ;-).

De tijd verdelen op een andere manier. Het kan van alles zijn. In mijn vorige blog op LinkedIn bespreek ik ook hoe dit alles kan bijdragen aan het opnieuw uitvinden van jezelf.

Door nieuwe dingen te doen vertrek je als het ware naar een nieuwe mentale toestand waarin een nieuwe wereld van mogelijkheden ligt. Net zoals een nieuw land, nieuwe kansen biedt.

Andere keuzes maken

Nieuwe dingen doen zegt eigenlijk al iets over de keuzes die je gaat maken. Je kiest eens voor optie B in plaats van voor optie A. Veel mensen die merken dat ze niet efficiënt werken zeggen vaak “ja” op allerlei extra werk dat van ze wordt gevraagd. Als hierdoor de hoofdtaken in het gedrang raken kan dit zorgen voor een naar gevoel, dit wordt ook wel dissonantie genoemd.

Wanneer dit gevoel lang aanhoudt kan dit leiden tot stress en een lagere kwaliteit van werk. Een andere keuze die mensen dan vaak maken is door eens “nee” te zeggen.

Wat zou jij eigenlijk anders willen doen en waarom heb je dit (nog) niet gedaan?

Risico’s nemen

Het maken van een andere keuze is ook het maken van een andere risico afweging. Nee zeggen tegen je manager, opdrachtgever of collega is natuurlijk spannend. Wat zullen ze wel niet denken? Wat gaat er gebeuren als ik voor mezelf begin in plaats van in loondienst blijf werken.

Door vaker risico’s te nemen en erachter te komen dat alles niet zo spannend is als het van tevoren lijkt ontdek je ook nieuwe mogelijkheden om zaken te doen.

“The secret is to believe in your dreams; in your potential that you can be like your star, keep searching, keep believing and don’t lose faith in yourself.”
– Neymar

Je bent vertrokken uit je comfortzone en heerlijk geëmigreerd naar een brein met kansen.

Een uitdagende vertrek en aangename aankomst gewenst.
Hartelijke groet,

Hans van Breukelen en Benno Diederiks
Jouw comebackteam
www.maakjecomeback.nl