Zzp’ers kunnen weer ondernemen als vanouds, geen beperkingen meer. Gelukkig maar, want zzp BOOST komt nog steeds ondernemers tegen die een flinke knauw hebben gekregen van twee jaar corona. Tijdens het laatste zzp BOOST (online) event in februari dit 2022 vertelden zzp’ers hoe ze hun business moesten aanpassen om te overleven. En hoewel we ervan uitgaan dat we nu ‘post-corona’ ondernemen, is niets zeker. Daarom schreven we dit blog over het ontwikkelen van jouw plan B en de mogelijkheid voor gratis opleiding en begeleiding voor zzp’ers.

Wat is jouw plan B als zzp’er?

Ondernemers en dus ook zzp’ers hebben geleerd om een ‘plan B’ te hebben. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat ze naast hun kernactiviteit ook andere activiteiten aanbieden. Of ze zijn deels in loondienst gegaan om meer zekerheid te creëren. Sommigen zijn zelfs helemaal gestopt met ondernemen en geheel in loondienst gaan. Wist je dat in jouw regio en gemeente er aanbod is om jou als zzp’er kosteloos te helpen met het vinden van de juiste richting voor jouw onderneming? Waarschijnlijk niet, want zzp’ers gaan niet vaak naar de gemeente. Maar wanneer jij heroriënteert op jouw business of zelfs zou willen stoppen, lees dan verder om te zien of gratis opleiding en begeleiding voor zzp’ers via het Regionaal Mobiliteitsteam (RMT) jou kunnen helpen!

Gratis opleiding en begeleiding voor zzp’ers via RMT

Het RMT is opgericht tijdens de coronacrisis om werkenden en starters te helpen met het vinden of behouden van werk en inkomen. In 2022 is het RMT in Noordoost Brabant nog actief en begeleidt ze ook zzp’ers en kleine ondernemers. Daarbij werkt het RMT samen met gemeenten (BBZ) zodat kleine ondernemers, die begeleiding nodig hebben, passende adviesgesprekken krijgen en aanbod op maat. In grote lijnen gaat het daarbij om zzp’ers en kleine ondernemers die:

  • Overwegen om hun bedrijf te staken en in loondienst willen gaan
  • Overwegen om naast hun bedrijf ook werk in loondienst te gaan doen voor meer zekerheid
  • Naast hun kernactiviteit andere activiteiten willen ontwikkelen voor een breder bedrijf

Als zzp’er inkomen uit werk veilig stellen

Wat deze ondernemers met elkaar gemeen hebben, is dat ze een vraag hebben hoe ze zorgen dat ze hun inkomen uit werk in de toekomst veilig willen stellen. Als jij een zelfstandig ondernemer bent die graag gebruik wilt maken van gratis opleiding en begeleiding voor zzp’ers, neem dan contact op met Noëlle Aijal van RMT in de regio Noordoost Brabant. Zij onderzoekt graag met je welke begeleiding en opleiding past bij jouw vraag.

Andere regelingen zoals STAP of NL leert door

Het voordeel van RMT Noordoost Brabant is dat je in je eigen regio een persoonlijk gesprek en aanbod op maat kunt onderzoeken voor jouw loopbaanvraag. Naast gratis opleiding en begeleiding voor zzp’ers van het RMT, zijn er nog andere manieren om te bekijken hoe jij kunt doorleren waarbij de overheid (een deel van) de kosten van bijvoorbeeld opleiding op zich neemt. Zo kennen we ook:

  • ‘NL leert door’ loopt nog tot 31 december 2022 en biedt de mogelijkheid om via een uitgebreid aanbod aan cursussen gratis opleiding te volgen. Bezoek hiervoor de site van HoeWerktNederland
  •  Het STAP budget is de nieuwe regeling om werkende mensen (en dus ook zzp’ers) een budget van € 1000 per jaar te geven voor opleidingen die de overheid erkent in het opleidingsregister. Meer informatie over STAP kun je HIER vinden. 

Natuurlijk zijn er wel wat voorwaarden waaraan je moet voldoen voor gratis begeleiding voor zzp’ers, het loopt tenslotte via de overheid 😉. Maar met een beetje moeite kun je een flinke som geld besparen en tegelijk investeren in je bedrijf en je toekomst. Best de moeite waard dus!

Over zzp NOB BOOST

ZzpnobBOOST is een project van Werkgeversservicepunt Noordoost Brabant en de provincie Noord-Brabant voor zzp’ers in 12 de gemeenten van Noordoost Brabant: . We slaan een brug naar de overheid, organiseren events en helpen zzp’ers met een hulpvraag op weg. Dus hou onze agenda in de gaten! Voor meer informatie over het project neem je via onze website contact op met projectleider Frank Pijnenburg.