geen belastingen als zzper

Het is weer het jaarlijkse moment waar velen van ons niet naar uitkijken; belastingaangifte! Ook wij kwamen weer aan de beurt en eerlijk is eerlijk, het was geen feestje. Tegelijk was de uitkomst van onze aangifte wél een reden tot vreugde omdat we duizenden euro’s minder belasting hoeven te betalen dan we dachten. Hoe dat kwam? We hebben ons dit jaar goed verdiept in de aftrekposten waar we als kleine ondernemers recht op hebben. En ervan uitgaande dat je de administratie van je bedrijf goed op orde hebt, valt er behoorlijk wat af te trekken. Soms zelfs zoveel dat je geen belastingen hoeft te betalen als zzp’er. En zeg nou eens eerlijk, dat is best lekker!

Aftrekposten op een rijtje

Zoals zoveel zzp’ers ben ik geen boekhouder en is administratie geen hobby. Toch loont het echt de moeite om wat zaken omtrent belastingen en aftrekposten op een rijtje te zetten. Voor elke euro belasting die je bespaart hoef je namelijk geen werk meer te leveren, terwijl voor elke euro extra netto winst je bijna 2 euro moet verdienen.

Ik zet even de belangrijkste aftrekposten op een rijtje:

  • Neem je omzet en trek daar al je bedrijfskosten vanaf, zoals bedrijfsmiddelen, bedrijfsruimte, verzekeringen, bankkosten, reiskosten, verkoopkosten en zakelijke kosten. De lijst is lang maar kijk eens op zzpdaily voor een overzicht.
  • Op de winst uit onderneming die je overhoudt mag je voor 2021 € 6670 zelfstandigenaftrek en eventueel € 2123 startersaftrek toepassen.
  • Daarnaast mag je als zzp’er 14% MKB korting aftrekken van je winst waarmee je belastbaar inkomen nog verder wordt verlaagd.
  • Het bedrag dat je nu overhoudt is belastbaar, maar van de belasting die je betaalt mag je – zoals elke werkende Nederlander – nog algemene heffingskorting (€ 2888) en arbeidskorting (€ 4095) aftrekken.

Soms geen belastingen betalen als zzp’er

Deze opsomming is niet compleet maar geeft wel de grootste posten waar je als zzp’er recht op hebt. Soms komt het erop neer dat je weinig of geen belastingen hoeft te betalen als zzp’er. In een blog die ik onlangs las op ikwordzzper.nl kun je leuk en eenvoudig lezen hoe je met een winst uit onderneming van ruim € 30.000 helemaal geen belasting hoeft te betalen. Zo genadig kwamen ik en mijn vrouw er niet vanaf, maar ook wij hadden een leuke meevaller voor boekjaar 2021!

Bedrijfsadministratie op orde

Voorwaarde om niet teveel te betalen is wel dat je bedrijfsadministratie op orde is. In mijn netwerk kom ik nog wel eens zzp’ers tegen die hun administratie niet op orde hebben; facturen niet of te laat verstuurd, niet voldoen aan het urencriterium, geen contracten die schijnzelfstandigheid uitsluiten, etc. Daarmee kan het voorkomen dat er in plaats van een voordeel bij aangifte juist een boete of naheffing komt vanuit de belastingdienst, en dat is zuur. 

Voorkom dit en verdiep je even in het opzetten en op orde houden van je administratie. Toen ik begon als zzp’er heb ik goede hulp gehad aan de websites als het Ondernemersplein van de KvK of de zzp-tips van de belastingdienst. Dit kost je geen geld, alleen wat tijd om goed te lezen. En overleg daarnaast met collega zzp’ers en vraag hoe zij hun zaken hebben geregeld. Ik zelf heb ook een boekhouder in de hand genomen. Kost een paar honderd euro per jaar, maar daarmee heb ik mijn handen vrij om te ondernemen. Plus, hij wijst me ook op de voordeeltjes … bijvoorbeeld bij belastingaangifte!

Heb je vragen over belastingen of administratie? Stel ze aan Boost expert Desirée Krijgh-Spijjkers!

Over zzp NOB BOOST

ZzpnobBOOST is een project van Werkgeversservicepunt Noordoost Brabant en de provincie Noord-Brabant voor zzp’ers in 16 de gemeenten van Noordoost Brabant: . We slaan een brug naar de overheid, organiseren events en helpen zzp’ers met een hulpvraag op weg. Dus hou onze agenda in de gaten! Voor meer informatie over het project neem je via onze website contact op met projectleider Frank Pijnenburg.