meer grip op je toekomst blog zzp nob boost

Na een reorganisatie bij zijn werkgever in coronatijd, gooide binnendienstmedewerker Jérôme Hendriks het roer compleet om. Na een tijd van bezinning wist hij het zeker: hij wilde vrijheid als zzp’er! Met een subsidieregeling kreeg Jérôme gratis ontwikkeladvies van loopbaancoach Mirjam Christiaans van Coachen met LEF. Samen legden ze een goede basis voor de start van zijn eigen onderneming.  

Wat was jouw trigger om gebruik te maken van ‘NL leert door’?

“Na een reorganisatie als gevolg van de coronacrisis raakte ik na 12 jaar mijn baan kwijt. Op dat moment was ik al enkel jaren werkzaam als commercieel binnendienstmedewerker. Vanuit productie en later via planning & organisatie was ik hier naar doorgegroeid. Na de eerste klap heb ik me gelukkig direct herpakt en besloot om eens goed om me heen te kijken. Omdat ik al langer speelde met de gedachte om mijn loopbaan eens onder de loep te nemen, besloot ik het grondig aan te pakken. Ik schakelde een professional in.”

Hoe kwam je in contact met je loopbaancoach?

“Een HRM-adviseur attendeerde me op de subsidieregeling via ‘NL leert door’. Op de website van beroepsvereniging Noloc zocht ik naar loopbaancoaches in de regio. Op deze site stellen coaches zich met een beknopt verhaal voor. Heel handig want zo krijg je snel een goede 1e indruk. Met 2 ervan plande ik een eerste kennismakingsgesprek. De beste klik had ik met Mirjam Christiaans van ‘Coachen met LEF’.”

Hoe gingen jullie aan de slag?

“Na het doen van mijn verhaal gingen we op zoek naar mijn interesses, kwaliteiten maar ook mijn valkuilen. Zo kreeg ik een goed inzicht in mijn persoonlijke en professionele houding en in mijn drijfveren. Er was een mooie afwisseling tussen zakelijke en fun-vragen, zowel in de oefeningen als in de gesprekken. De coaching werd echt maatwerk. Omdat ik met de gedachte speelde om een overstap te maken van loondienst naar zelfstandig ondernemen, ging mijn adviestraject en coaching al snel die richting uit. Mijn coach Mirjam sprak uit eigen ervaring als startend ondernemer, wat echt een bijkomend voordeel was.” 

Wat heeft dit adviestraject jou gebracht?

“Door het stellen van de juiste vragen kwam ik tot inzichten die ik eerder niet had kunnen bedenken. En de antwoorden rolden er soms verrassend snel uit. Door de mogelijkheden die ik ben gaan zien, kreeg ik nieuwe energie om de zaken eens helemaal anders aan te pakken.”

Heb je nog een tip(s) voor andere zzp’ers?

“Durf het aan om out-of-the-box te denken. Soms ligt de oplossing van je uitdagingen grappig genoeg heel dicht bij je. Plaats je situatie eens in perspectief om te kijken waar je staat en waar je heen zou willen. Het inschakelen van een professional helpt om andere inzichten te krijgen dan wanneer je er alleen voor staat of er met mensen uit je directe omgeving over praat. Of je nu starter bent of al langer onderneemt. Als je de vrijheid als zzp’er wilt, dan werkt een andere mind-set verfrissend”

Heeft jouw carrière als zzp’er een boost nodig?

De tijdelijke overheidssubsidie ‘NL leert door’ voor gratis ontwikkeladvies is niet meer beschikbaar. Er was een ware run op de 55.000 trajecten die binnen 1 dag vergeven werden. Dat neemt niet weg dat het voor zzp’ers toch erg interessant is om een loopbaancoach in de arm te nemen. Ideaal als je bijvoorbeeld opnieuw richting wil geven aan je kansen als zzp’er. Of als je hulp nodig hebt bij het concretiseren en succesvol uitvoeren van je plannen. De subsidie is dan wel niet meer voorhanden, maar coaching is wél zakelijk aftrekbaar als ondernemingskosten.

Mirjam, ‘Coachen met LEF’ over Jérôme:

“Jérôme verloor zijn baan als commercieel binnendienstmedewerker. Een tijd van bezinning brak voor hem aan met vragen als: wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik? Ik heb Jérôme leren kennen als een echte aanpakker. Hij is innovatief, ondernemend en maakt graag mooie dingen. Hij had duidelijk behoefte aan meer (bewegings)vrijheid en vaart graag zijn eigen koers. De stap naar het ondernemerschap dan ook was snel genomen: vrijheid als zzp’er. We maakten een praktische vertaalslag. Zijn dienstverlening staat als een huis: zijn doelgroep wordt met de dag concreter en hij is gestart met het uitwerken van zijn ondernemingsplan voor zijn onderneming ‘BinnensKaders’. Een actieplan zorgt ervoor dat Jérôme weet welke stappen hij moet zetten in de 1e fase van zijn ondernemerschap. Jérôme adviseert over en plaatst akoestische textielframes in verschillende toepassingen: hangend aan een wand of plafond, vrijstaand of muurvullend. Ook hier geldt dat lef niet de afwezigheid is van angst. Lef is het spannend vinden en het toch gewoon doen! Succes Jérôme, met BinnensKaders!”

Tekst verzorgd door Kim van Grinsven – Contentstudio HLDR