Starters en stekjes

de groeispurt van een zelfstandig ondernemer

Heb je planten in huis of op je werk? En heb je wel eens goed gekeken naar hoe deze groeien? Ja? Wat zie je dan?

En wat zie je bij hele kleine planten of stekjes? Juist ja. Je ziet dat het een hele tijd duurt voordat je ziet dat ze aan het groeien zijn. Hebben ze die hele tijd dat jij niets gezien hebt, stil gestaan? Zijn ze in die tijd niet gegroeid? Zeker wel. Alleen hebben ze dit ondergronds of in zichzelf gekeerd gedaan. Op het moment dat ze er klaar voor zijn, openen de bladeren zich en lijkt het of je ze elke dag ziet groeien. Ze gaan als het ware helemaal los!

Netwerken en wortelen

Wanneer je van de grond af aan start als zelfstandig professional, ga je ook eerst aan de slag met de basis. De wortels. Je schrijft een businessplan, werkt aan een businessmodel. Je bouwt aan je merk, je focus en je doelgroep. Als je hier klaar mee bent, ga je je ontvouwen en ga je de markt op. Dit doe je met behulp van je marketingplan. In het begin is je groei mondjesmaat. Als de bekendheid toeneemt, groeit de opdrachtenstroom gestaag.

De groeispurt van een zelfstandig ondernemer

Op een gegeven moment voel je dat er een groeispurt aankomt. Help, hoe ga je hier mee om? Er is nog geen budget om werk uit te besteden en alles zelf doen lukt niet meer. Je voelt je als een plant in een te kleine pot met een groot netwerk aan wortels en geen potgrond. Wat ga je doen? Overpotten zou het beste zijn. Dat moet echter altijd voorzichtig gebeuren anders breken de wortels. Wat ga je doen??

De groeispurt van een zelfstandig professional in 8 stappen

  1. Onderzoek welk onderdeel van je zelfstandig professional zijn, het meeste knelt en daardoor groei tegenhoudt.
  2. Benoem voor dat onderdeel diverse oplossingen die eenvoudig uit te voeren zijn.
  3. Vraag je netwerk om je te helpen die oplossing of oplossingen uit te voeren. Doe dit met een concrete vraag en in een relatief korte, afgebakende tijdsperiode. Je netwerk heb je immers niet voor niets opgebouwd.
  4. Bied je netwerk in ruil voor hun hulp jouw dienst of een alternatief in natura aan.
  5. Maak een eenvoudige notitie van deze ruilovereenkomst en houd je daar aan.
  6. Spreek met elkaar af dat je tussentijds afstemt of de gemaakte overeenkomst nog steeds klopt. Zo niet, pas deze aan of stop voortijdig in onderlinge overeenstemming.
  7. Sluit aan het einde van de periode de overeenkomst formeel af. Er komt dan ruimte voor iets nieuws.
  8. Het beste nieuws is dat er voldoende budget is vrijgekomen om werk uit te kunnen gaan besteden. Aan wie? Juist ja, aan je netwerk!!

Succes!!

Ben je zover om deze 8 stappen te gaan zetten? Doe je dit alleen of heb je hier hulp bij nodig? Dan stap ik graag met je mee. Neem hiervoor via www.raadsaam.nl contact met me op. Heel veel succes!!

Els Roest de Bekker

Hartelijke groet, Els Roest-de Bekker