WAT KUN JE DOEN OM FINANCIËLE PROBLEMEN TE VOORKOMEN?

zzp en coronavirus

Het coronavirus treft iedereen in onze samenleving.  We kunnen niet anders dan begripvol zijn voor de maatregelen van de overheid. De precieze gevolgen van deze crisis? Die zijn bij lange na nog niet in te schatten! Maar een ding is nu al zeker,  deze crisis treft de zzp’ers van Noordoost Brabant hard!

ZZP NOB BOOST

Zzp NOB BOOST maakt zich sterk voor zzp’ers uit de regio Noordoost Brabant. Via de kanalen van zzp NOB BOOST namen allerlei zzp’ers, die in het nauw komen doordat opdrachten zijn uitgesteld of helemaal gecanceld, contact op met ons op. We hebben iedereen persoonlijk te woord gestaan of terug gemaild. In totaal zijn er in de afgelopen dagen ruim 200 zzp’ers met een vraag of zorg naar ons toegekomen.. De zelfstandigen ervaren direct de consequenties van het wegvallen van deze opdrachten. Want geen opdrachten = geen inkomen. Er zijn grote zorgen ontstaan: “hoe houd ik mijn gezin in de lucht als ik niet kan werken?” Diverse nieuwsplatforms vroegen ons om een relaas te doen over de stand van zaken voor zzp’ers.

OMROEP BRABANT, BNR EN EENVANDAAG

Marieke Tetteroo tijdens haar interview met Omroep BrabantAlleen al in deze regio zijn er 5000 zzp’ers die net op of net onder de armoedegrens leven. Die hebben geen financieel vangnet als een gemeente of UWV dat een tijdelijke oplossing biedt als het inkomen naar beneden duikt. Door corona ligt bij veel zelfstandigen het werk stil en die hebben niet allemaal vet op de botten om te wachten totdat het virus onder controle is.”

Naast het interview met Omroep Brabant, schoof zij op vrijdag aan bij BNR radio en dezelfde avond zaten Marieke en Wilma van Dartel (dagvoorzitter van de BOOST  van 2018 en 2019) bij EenVandaag om aandacht te vragen voor de nijpende situatie van de vele zzp’ers in ons land. Ook Wilma, werkzaam als spreker en dagvoorzitter, zag haar opdrachten verdwijnen als sneeuw voor de zon. En zo zijn er veel zelfstandigen die hun inkomsten zien opdrogen. Bij sommigen lopen een aantal opdrachten nu nog even door. Doordat ook opdrachtgevers de gevolgen van deze crisis in hun portemonnee zullen voelen en de eerste reactie is om te stoppen met externen, zal het nadelige effect van deze corona crisis nog wel even aanhouden.

CORONA MAAKT GEEN UITZONDERINGEN

Niet alleen eventprofessionals en kunstenaars hebben het zwaar. Ook schoonheidsspecialisten, hondentrimmers, bootcamp instructeurs, communicatie adviseurs, kappers, huiswerkbegeleiders en vele andere zzp’ers zien hun inkomsten verdampen:

Wat kun je als zzp’er doen als je je inkomsten ziet opdrogen?

We hebben een aantal tips, maar echte oplossingen zijn er nog niet:

  • Ben je zzp’er in Noordoost Brabant, word dan lid van de zzp community van zzp BOOST. Stel je vragen in de community! Het is er nu nog te stil, maar iedereen denkt graag mee.

  • Volg bronnen zoals ikwordzzper.nl en Stichting zzp Nederland.

  • Volg op Twitter de hashtag #komopvoorzzp

  • Ook de Coronakrant deelt informatie van en voor zzp’ers, in dit artikel een aantal waardevolle juridische tips.

 

PRAAT MEE IN DE BESLOTEN FACEBOOK GROEP

VAN WELKE REGELINGEN KAN EEN ZZP’ER TIJDENS DE CORONACRISIS GEBRUIKMAKEN?

1. Coronaloket

De Kamer van Koophandel heeft een speciaal Coronaloket geopend. Hier kun je terecht met al je vragen over de impact van het coronavirus op jouw bedrijf. Bijvoorbeeld over financiering of regelingen. Zij zijn bereikbaar op werkdagen tussen 8.30-17 uur op 0800-2117.

2. Het Besluit Bijstand zelfstandigen (Bbz)

Het Bbz is een regeling bij de gemeente voor zzp’ers met een levensvatbare zaak die tijdelijk in economisch zwaar weer terecht zijn gekomen. Meer weten over het Bbz in jouw gemeente? Neem contact met de gemeente. Als de situatie er nijpend is, zijn er mogelijkheden om over te gaan tot een voorschotverstrekking.

3. De Borgstelling MKB-kredieten (BMKB)

Als je een lening wilt afsluiten bij de bank, maar niet genoeg onderpand hebt om zekerheid te bieden, kun je gebruik maken van de BMKB. De overheid staat dan voor een deel garant voor jou met de Borgstelling MKB Kredieten (BMKB). De BMKB is bestemd voor het mkb tot 250 werknemers. Ook zzp’ers worden tot het mkb gerekend. De staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat (EZK) laat in een Kamerbrief weten dat hij ernaar streeft om per eind maart de BMKB te verruimen.

3. Vraag een krediet aan

Heb je tijdelijk wat extra kapitaal nodig om een periode te overbruggen, dan kun je ervoor kiezen een flexibel krediet aan te vragen. Qredits kan je hierbij helpen.

4. MKB Doorgaan

MKB Doorgaan is een landelijk werkende, onafhankelijke, not-for-profit stichting die vroegsignalering van (financiële) problemen organiseert en hulp biedt aan mkb-ondernemers en zzp’ers met een in de kern levensvatbaar bedrijf, maar die hulp nodig hebben om hun bedrijf gezond te houden.

5. Zzp’er en in zwaar weer door corona? Vraag uitstel van betaling aan bij de belastingdienst

Ook de belastingdienst kan je uitstel van betaling verlenen wanneer je door de gevolgen van het coronavirus in de problemen bent gekomen. Er worden geen boetes opgelegd wanneer je in de komende maanden laat betaalt.

WAT KAN ER WEL?

Het is een roerige tijd voor iedereen, ook ondernemers. In de komende periode zullen er flinke klappen vallen. Probeer nu vooral niet te kijken naar de negativiteit en hetgeen waar je geen invloed op hebt: wat niet kan, wat niet werkt, wat mis gaat. Probeer te kijken naar waar je wèl invloed op hebt: wat kan wel, wat werkt wel, wat gaat er goed. Gebruik deze periode om aan je onderneming te werken in plaats van erin. Trek je fundament strak, laat je online zien aan je klant (die ook veel online zal zijn, zeker nu), voer telefonische gesprekken voor verkoop en lever je dienst (grotendeels) virtueel. Je kunt zeker niet altijd kiezen wat er op je pad komt, maar wel hoe je ermee omgaat!

SAVE THE DATE: ZZP BOOST 2020 > 17 SEPTEMBER!

Het zzp BOOST project Noordoost Brabant is een project voor 65.000 zzp’ers in de regio. Het brengt nieuwe en door de wol geverfde professionals bij elkaar. Dat doen we door het organiseren van de gratis  zzp BOOST event op 17 september 2020 (save the date!). Met als uiteindelijk doel een zelfstandig opererende community van regionale en lokale zzp’ers die elkaar versterken.

Dit event wordt georganiseerd door WSP Noordoost Brabant in opdracht van de arbeidsmarktregio Noordoost Brabant namens alle gemeenten uit Noordoost Brabant: Mill en Sint Hubert, Meierijstad, ‘s-Hertogenbosch, Oss, Cuijk, Boxtel, Boxmeer, Grave, Landerd, Bernheze, Uden, Vught, St. Anthonis, Haaren, Boekel, Sint-Michielsgestel en UWV, Weener Xl, IBN en WSD

Projectleider Talentontwikkeling ZZP: Marieke Tetteroo (zzpboost@gmail.com)