Zeg zzp’er, werk jij al met een business model?

Doelen stellen, een bijpassende strategie kiezen en de plannen daadwerkelijk realiseren aan de hand van een businessmodel. Geen eenvoudige opgave voor een (startende ondernemer), maar essentieel om resultaat te boeken. Want werken met een businessmodel levert je pure tijdwinst op!

Durf keuzes te maken!

Paul van Workum van Startersucces Oss

Paul van Workum van Startersucces Oss

Als een van de negen coaches van Starters Succes Oss Bernheze ben ik thuis in alle aspecten van het ondernemerschap, maar kan ik op mijn eigen terrein de diepte in (Smarpshare Nederland en 5Pro Nederland). En dit geldt ook voor mijn collega’s. Voor iedere ondernemersvraag is passende hulp te vinden. Als coach neem ik altijd de capaciteiten van de kandidaat als vertrekpunt bij het maken van de vertaalslag naar een goed businessmodel met heldere doelen. Die doelen moeten zich uitkristalliseren. In het begin zie je vaak veel twijfel en weinig focus. Die focus creëer je door hoofd- van bijzaken te onderscheiden. Door te constateren dat er maar twee soorten uren zijn, bijvoorbeeld: uren waarin je werkt voor de klant én uren waarin je klanten zoekt. Hoe besteed je die uren nu zo effectief mogelijk? Gaat die acquisitie je moeizaam af, dan moet je daarover nadenken en je handelen bijsturen.

En hier is, helemaal voor zzp’ers, veel winst te behalen  – soms door het maken van radicale keuzes wanneer je een bedrijfsplan maakt. We kunnen in een gesprek van een uur een half jaar werk besparen. Veel tijd steken in een website, bijvoorbeeld, heeft geen zin als er geen vraag naar je product is. Ga daarom eerst in gesprek met je doelgroepen en dit heb ik geleerd uit eigen ervaring. Zo prikkel ik mijn gesprekspartners om groot te denken. Van passief geld verdienen tot het uitbesteden van inpakwerk: met een beetje hulp barsten ondernemers van de ideeën.

Mijn leermoment en tips voor jouw businessplan

Ik was in Tunesië op vakantie. Daar kwam ik tot het inzicht dat ik alles op alles moest zetten wat betreft ondernemen: er moest simpelweg meer geld binnenkomen. Toen heb ik voor mezelf heldere doelen gesteld en vervolgend bedacht hoe ik deze ga behalen. Het leermoment is dat je de keuzes die je maakt, later weer kunt bijsturen. Van een ondernemer vereist dat continu reflectie. Doe je dat niet, dan sta je over een jaar op hetzelfde punt, of erger, het verkeerde punt. Je ziet het soms gebeuren bij ondernemers: ‘Ik geloof dat ik verdwaald ben. Hoe ben ik hier in hemelsnaam beland?’ Dat is een geleidelijk proces – maar je kunt het dus voorkomen.

zzp ondernemers tip 1

Stel jezelf per tijdseenheid duidelijke doelen en kies een strategie om die doelen te behalen. Per dag, week, maand, kwartaal en jaar. Blijf daarover reflecteren om te controleren of dat je op de goede weg zit. Als je zo werkt, boek je op den duur resultaat, dat kan haast niet anders

zzp ondernemers tip 2

Waarom is het zo moeilijk om een goede marketing pitch te maken? Het probleem is dat een ondernemer zijn product vaak als einddoel beschouwt. Daarbij vergeet hij of zij de vertaalslag naar de klant te maken. Het product is, echter, een middel ten dienste van de klant. Je ontwikkelt niet simpelweg apps, bijvoorbeeld: je ontwikkelt apps met behulp waarvan je sneller de voorraad van de klant inventariseert en dus geld kunt besparen.” Door vragen te stellen zoals: “Besteed je nu veel tijd aan voorraadinventarisatie?” of “Wil je geld besparen?” en zeker niet de vraag te stellen of iemand een app nodig heeft, want dat sluit niet aan bij het probleem van de klant.

Wat kan je in een gesprek met mij verwachten en wat verwacht ik van jou als ondernemer?

Allereerst: jij bent de ondernemer zelf verantwoordelijk voor jouw zaak. Ik denk mee over doel, strategie en businessmodel. Ik spui ideeën en analyseer aan de hand van het businessmodel dat je hebt gekozen of je op de goede weg bent. Ook zoeken we samen naar de juiste focus. Het is vaak zo dat er veel tijd wordt gestopt in de verkeerde dingen. Dat je teveel bezig bent met online marketing bijvoorbeeld, terwijl klanten direct benaderen misschien effectiever is. Inspireren, groot denken, sparren: dat kun je verwachten.”

Ben je zelfstandige professional in de regio Oss Bernheze en wil je meer weten? Ga dan naar starterssucces.nl.

En vergeet niet om je aan te melden voor de zzp BOOST op 12 september, wij zijn er ook bij!

Paul van Workum, coach bij Starters Succes Oss Bernheze