“Een baan erbij in loondienst”, zegt Peter, 49 jaar uit Oss. Zijn stem klinkt hulpeloos.
Hij vertelt me dat hij twee jaar geleden is gestart als zzp’er. Een droom die uitkwam.
“Ik heb nu te weinig inkomsten. Gelukkig heeft mijn vrouw nog een baan, maar haar toekomst is onzeker. Ik heb ook gemerkt dat ik de sociale contacten steeds meer begin te missen. Ik moet op zoek naar een (bij)baan in crisistijd, maar ik weet niet waar ik moet beginnen”.
Als ik doorvraag blijkt dat er vragen spelen zoals:
- Wie zit er nu op mij te wachten?
- Kan ik een baan in loondienst combineren met mijn zzp -schap?
- Waar vind ik banen?
Peters’ worsteling begrijp ik als loopbaancoach voor zzp’ers én zelfstandig ondernemer. Hij is daarin ook niet alleen. Een baan erbij zoeken voelt een beetje als falen. Bemoedigend spreek ik hem toe dat het vooral krachtig is om de feiten onder ogen te zien, in actie te komen en hulp te zoeken. Samen met hem ga ik stap voor stap op zoek naar antwoorden op zijn vragen.
Welke stappen moet je zetten om een (bij)baan in te vinden in crisistijd?
1. Weet welk werk bij je past
Waar ben je goed in? Welke aspecten geven je energie? Aan welke voorwaarden dient het werk te voldoen, zoals reisafstand, werktijden en salaris? Met welke werkzaamheden of branches heb je affiniteit? Inventariseer je school- en werkverleden op detailniveau. Zijn er vakken, taken of projecten geweest die je erg leuk vond en die aanknopingspunten bieden voor een baan? Koppel de gevonden informatie aan functierichtingen en branches.
2. Ga de arbeidsmarkt onderzoeken
Is er in je regio vraag naar het werk dat jij wil en kan doen? Ga met mensen in gesprek die het werk doen dat jou aanspreekt. Zij weten het eerste als er een vacature ontstaat. Laat mensen in je netwerk weten dat je op zoek bent naar een baan.
Welke bedrijven of organisaties zijn interessant voor je? Ga ze volgen via social media.
3. Zorg voor een actueel Curriculum vitae en aansprekend LinkedIn profiel
Check je curriculum vitae nog eens nauwkeurig. Leg de nadruk op je vakmanschap en minder op de vorm (zelfstandig ondernemerschap). Welke toegevoegde waarde bied jij de werkgever? Laat ook op social media weten dat je beschikbaar bent voor banen in loondienst.
4. Gebruik je netwerk om baankansen op te sporen
Als zzp’er heb je ook een netwerk nodig om aan klanten of opdrachten te komen. Voor het vinden van nieuw werk is dat niet anders. 80 % van de vacatures wordt via het netwerk vervuld. Als je alleen online vacaturebanken raadpleegt mis je dus een heleboel vacatures.
Zelfvertrouwen als succesfactor
Vertrouwen is een belangrijke pijler om succesvol werk te vinden. Als je al langere tijd als zzp’er werkzaam bent kan dit tot de vraag leiden “kan ik het ergens anders wel? “ Het is belangrijk om het zelfvertrouwen te vergroten, want een zelfbewuste uitstraling is essentieel voor het vinden van werk. Een baan gaan zoeken in deze crisis kan voor zzp’ers gevoelens oproepen van boosheid of falen. Deze gevoelens zijn niet helpend bij het vinden van een baan. Een selecteur merkt dit op, waardoor er afwijzingen volgen. Dat ligt dan niet aan je vakmanschap, maar aan het feit dat andere kandidaten wel uitstralen dat ze er helemaal klaar voor zijn. Zorg dat je vertrouwt in jezelf en met pretlichtjes kunt uitstralen dat jij de klus kunt klaren!
Het resultaat
Met Peter heb ik drie gesprekken gevoerd. Met oefeningen en tests heeft hij zijn competenties en beroepsinteresses gekoppeld aan concrete functierichtingen en vacatures. Samen hebben we bedrijven in de omgeving van Oss geselecteerd die hem aanspreken. Zijn weerstand omtrent netwerken heeft hij overwonnen en de eerste netwerkgesprekken heb ik met hem voorbereid. Peter heeft (zelf)vertrouwen en tools gekregen om daarna zelfstandig verder te netwerken en solliciteren naar een goede (bij)baan in deze crisistijd.
Kom je er niet meer uit omdat werk veroveren hard en soms ook zwaar werk is?
Neem dan net zoals Peter contact op met Angela van Berkel, loopbaancoach voor zzp’ers.