thuiswerken als zzp'er tijdens de coronacrisis

10 thuiswerktips voor zzp’ers die het leven net wat makkelijker maken

We moeten eigenlijk ook niet doen alsof het allemaal “normaal” doorgaat. Dat is niet zo. Gelukkig wordt kennis vrij gedeeld en zijn er handigheidjes die je ondersteunen. Zo kun je zo productief en professioneel mogelijk vooruit. Daarom deelt zzp NOB BOOST 10 thuiswerktips voor zzp’ers, die je helpen het meeste uit je dag te halen:

In deze onwerkelijke tijden waarin corona heerst, maken we een totale switch terwijl we tegelijkertijd  alles zo goed mogelijk door laten lopen. Dat is echt een uitdaging van heb ik jou daar. Als zelfstandige professional voel je de verantwoordelijk voor je bedrijf als geen ander.  Je bent immers afhankelijk van je inkomen en klanten. Als je dat combineert met kinderen die je les moeten geven of met een paar pubers van wie wordt verwacht dat ze hun online verantwoordelijkheden nemen en niet naar buiten mogen. Ai. Klinkt als een uitdaging. En tel daarbij je zorgen over de gezondheid van je familie en geliefden op….’zzp’er under pressure!” Daarom deze 10 thuiswerktips voor zzp’ers!

TIP 1: Zorg voor een goede werkplek


Zorg er voor dat je je werk kunt doen! Maak een plek vrij. Ideaal is een eigen ruimte maar dat heeft niet iedereen. En zorgt voor de spullen die je nodig hebt om thuis te werken zoals je tweede scherm (als dat mogelijk is), laptopstandaard en favoriete muis. En als het niet anders kan, dan is de werkplek gewoon aan de eettafel. Enerzijds geeft dat afleiding als de pubers een eitje gaan bakken, je een wiskundesom op willen laten lossen of ze willen weten wanneer die ene broek wordt gewassen. Anderzijds is het in deze situatie ook prettig om op de centrale plek van het huis te zijn en het toch zo goed mogelijk te combineren. Maar maak afspraken over wanneer je gestoord mag worden. En probeer als je een partner hebt af te spreken wie wanneer het aanspreekpunt is voor de kinderen. Dit geeft rust, structuur en duidelijkheid voor iedereen in huis.

QUOTE Puck Verest, webbouwer

Onze twee dochters delen vanaf vorige week een slaapkamer. De slaapkamer die vrijkwam is speelkamer geworden. De speelkamer hebben we omgebouwd tot een tijdelijk kantoor voor mij en mijn man. Dat gaf meteen rust!

TIP 2: Contact met je (potentiele) klanten en collega’s


Toch waren we ook zelden zo interactief als nu! We bellen wat af met klanten en collega’s. Vergaderingen gaan ook gewoon door en daar gebruiken we video conference tools voor. Veel zzp’ers gebruiken Zoom en Teams. Allebei prettig en eenvoudig om mee te werken. Er zijn wel wat privacy uitdagingen, dat maakt ZOOM minder geschikt voor coaches en mensen die met gevoelige informatie omgaan.

TIP 3: Zet jezelf tijdig op mute


Houd terwijl je vergadert je omgevingsgeluid in de gaten. Als een kind met teveel energie de woonkamer in stuitert of je hond een kat achterna blaft, zet je geluid dan op mute zo hebben je mede-vergaderaars daar zo min mogelijk last van.

TIP 4: Stel je ZOOM achtergrond in


Inmiddels hebben we allemaal de filmpjes gezien van collega’s die aan het videobellen zijn terwijl ze zich om- of uitkleden. Soms wandelt er een verbaasde schaars geklede echtgenoot door het beeld. Zet je achtergrond op blurren/wazig (Teams) en voor Zoom kun je een foto uploaden die je als achtergrond kiest. Dan kunnen op de achtergrond de pubers in de keuken gewoon wat te drinken pakken zonder dat dat zichtbaar is. Prettig voor jou en je gesprekspartners want die worden niet afgeleid.

TIP 5: Zorg voor ontspanning

Ga tijdig  weg van je beeldscherm. Ga een rondje hardlopen. Maak een wandeling voordat je  ‘s ochtends begint en neem écht lunchpauze. Ga even ergens anders zitten, bijvoorbeeld op je balkon of in de tuin, of doe wat (yoga-)oefeningen.

TIP 6: Maak tijd voor anderen


Contact blijft altijd belangrijk. Ook in een tijd van social distance. Videobel je ouders even. Of check in om te zien of je buurvrouw even aandacht nodig heeft. Geef aandacht aan je kinderen die wat willen vragen of de hond die een spelletje wil doen. Even je focus op een ander of iets anders verleggen is goed voor je!

TIP 7: Oordopjes!


Gebruik (noice cancelling)oordopjes voor videobellen. Omdat je niet wilt dat de rest van de huisgenoten jouw gesprek woord voor woord kunnen volgen en ook wil je niet dat je gesprekspartners alle huiselijke geluiden opvangen. Ze zijn ook fijn om naar een muziekje te luisteren terwijl het grut raast. Nathaly zweert bij haar oordopjes. Welke van deze 10 thuiswerktips voor zzp’ers pas jij elke dag toe?

QUOTE Nathaly van Grinsven, PR en marketing specialist

“By far mijn favoriete oordopjes: de AirPods van Apple die ik koppel aan mijn laptop en smartphone. Deze AirPods hebben Active Noise Cancelling. Zorgt er voor dat ik me echt even kan concentreren en mooi dat mijn collega niet hoorde dat mijn dochter op 2 meter afstand van mij cakebeslag stond te mixen. You gotta love them.”

maak een fijne thuiswerkplek

TIP 8: Sfeertje


Van onze 10 thuiswerktips voor zzp’ers vinden we dit een hele belangrijke. Zorg voor een fijne sfeer in je werkruimte, waar dat ook is en dat doe dat nu ook thuis. Een fijn muziekje op de achtergrond werkt mee en een opgeruimde werkplek geeft overzicht. Zet een mooie bos bloemen op tafel of iets anders waar je van geniet.  Je bent klaar voor een effectieve dag in je thuiskantoor. Inspiratie voor lekkere werk muziekjes kun je vinden bij: www.brabantgekuntt.nl : klik hier voor de lekkerste Spotify lijstjes.

coronacrisis: never waste a good crisis!

TIP 9: Never waste a good crisis – Churchill

Mensen bedenken allerlei leuke en innovatieve manieren om hun bedrijf enigszins in de lucht te houden. Een  restaurant biedt afhaalmenu’s, de kapper mengt op verzoek verfjes zodat klanten haaruitgroei zelf bij kunnen werken, de yogajuf stuurt iedere week digitaal de yogales door, de echtscheidingsmediator doet zijn pittige gesprekken en zelfs intakes met video calls – en dat werkt prima!
En dan al die kilometers die we normaal maken! We hebben meer werkuren in de dag, we houden de lucht aanzienlijk schoner, er zijn nauwelijks files en besparen behoorlijk in brandstof!

TIP 10: Accepteren

Accepteer maar dat de coronacrisis even is wat het is.  Het gaat en voelt allemaal anders, jij bent soms ook anders, de mensen met wie je werkt moeten het anders doen en voor je klant is het ook anders. Houd de communicatie open, eerlijk en transparant. Zet soms een stap extra en doe af en toe een stap terug. Samen zoeken we naar de beste oplossingen. We doen ons best, allemaal! En er komt een einde aan deze situatie, en jouw beste bijdrage is thuisblijven en thuiswerken.

We hopen dat je wat hebt aan onze 10 thuiswerktips voor zzp’ers. Misschien heb je zelf nog goede tips voor je zzp’ende collega’s? Volg ons op social media en deel daar jouw ideeën met ons.